My Anniversary tickers

Followers

Saturday, February 9, 2013

Baby blues kah??

Khamis 7 February hari last berpantang...

44 hari menguji kesabaran
pantang makan, pantang jalan, pantang tu pantang ni.. aish.. stress!! tapi since orang kata pantang sekarang untuk masa depan, buatkan jela.. kadang2 terpikir orang putih minah saleh segala tu semua buat je takde pantang2 pun kan? aishh.. alhamdulillah dah selesai semua...

Hari ke 45 dan seterusnya
dah habis berpantang ni biasanya wifey2 semua dah sibuk nak edit diri balik. maklum la kita dah start appear in public setelah sebulan lebih kena kuarantin. nak adjust balik. tanak orang tengok kita tak presentable. orang mana? yang paling penting orang yang selalu berada dengan kita, jalan sebelah kita, tido same kita. orang lain tak heran sangat. ingatkan dalam tempoh berpantang je stress, dah lepas pantang rupanya lagi  stress! body ni dah ibarat macam kereta jugak bila dah pakai few years. alignment lari la, spare tyre problem la, bumper pun jatuh and bla.bla..bla..! major problem perut la.. memang dia kempes sebab tungku and tapel semua tapi still flabby2.. urgh! nak2 bf mommy kena makan n minum air banyak *pas minum je boncet*, lagi la susah nak kawal.. banyak betul benda nak pikir..

Rasa stress sampai nangis!
bukan stress pasal baby, sometime kita stress benda bukan2. logic ker? penat and sakit? tak jugak. entah la.. I stress sebab sometime kita rasa we are not doing well or good enough to the family / spouse. bila susu tak kuar or tak cukup is the most saddest thing. kalau stress memang la tak kuar susu kan? tu belum rasa hilang kasih sayang and perhatian lagi. hehehe.. and bila rasa feeling ni semacam je and berlarutan I try google normal ke feeling camni lepas bersalin? sampai la jumpa pasal baby blues..

Apa tu baby blues?
Source : www.babycenter.com

Having a baby can be both exhilarating and exhausting. It can bring much joy, but it can also challenge you in ways you never expected. Soon after giving birth, many women feel weepy and moody. You may be blessed with a beautiful baby and a loving partner, yet you find yourself crying over things that usually wouldn't bother you.


You may also feel exhausted, unable to sleep, trapped, or anxious. Your appetite may increase or decrease, or you might feel irritable, nervous, worried about being a good mother, or afraid that being a mother will never feel better than it does right now. Rest assured: All these feelings — known as the "baby blues" or "postpartum blues" — are normal during the first couple of weeks after childbirth. In fact, up to 80 percent of new moms experience them.
After birth, your body changes rapidly. Your hormone levels drop, your milk comes in and your breasts may become engorged, and you may feel exhausted. These physical realities can bring on the baby blues.

Owh..its normal rupanya! okey! I'll sort it out :D and remember this...
.
.
.
.

betul tak? so, for those yang terasa feeling yang sama, cepat2 overcome and jangan layan sangat perasaan tu sebab ni normal. hormon berubah. what we need is actually extra attention from him. yela, dulu apa2 kita dulu, sekarang ape2 baby dulu. it's normal!! you will encounter the same experience dearie friends mommy to be! 

cegah sebelum parah a.k.a meroyan

so future mommy, be prepared! :)

6 comments:

cik chinta said...

mmg btul r tu kn kwn2 ckp. org nyusu bdn mmg kn mkn byk, so xtau r ble krus ke x..ha8..mcm2 kn perasaan. ms nandong pon blues..da pas banak pon blues gak. takot nye

BAIZURA NATASHA said...

Okay.noted.i have to mentally and physically prepared for this.

cha said...

hi salam kenal :)

Zimie said...

yikesss.tetiba rasa cuak pulak.moga2 dpt la i kawal perasaan itu uhuk2

Umie Aisya said...

oh dear,been there.i pn take time nk kembali "normal".masa mula2 ada baby i asek menanges x psl2.mcm2 perasaan ada masa tu.husband xleh jauh.kena ada dekat.dia jauh i mula sendu.haha.skrg dia xde pn i x kesah.hehe

hidayah hiddensity said...

cc: orang kata bf boley kurus. tp so far tak nampak effect lagi..huhu..

bn: yea.. amik iktibar dari mommies2 ni.hehe. all the best!

cha: hi cha! selamat kenal :D

zimie: as long as u have a ur supporting hubby with u,evrything is gonna be fine.

ua: kita belum 100% okeyy lagi.. still recovering. syukur nifas dah abis, dah boleh solat. things r now much better. alhamdulillah..