My Anniversary tickers

Followers

Saturday, November 12, 2011

Tabiat Lepas Kawen

Tajuk cam seram kan? hehe saje je..

I taktau la orang lain camner, tapi I notice ada beberapa perubahan tabiat atau karakter yang agak obvious pas kawen ni. adakah ni disebabkan perubahan hormon?  ker body terkejut sebab kawen? tak pun berlaku kejutan mental.owh tak !! tak la sebegitu serious.

U all camner yea? ada ape yang berubah??

1. Kalau nak makan something, nak jam2 tu gak. takleh tunda. ni blum preggy lagi yea *harap maklum*. sekarang ni sangat la sibuk nak makan kek. sarapan ke, hi tea ker, supper ker pun layan. bukan semesti kek mahal, kek pisang or kek babu roti jual pun takpe. akibatnyer, kalau dah terasa nak makan tu sampai terpaksa rajinkan diri stay up sampai malam buat kek! kalau agak2 dah boring makan kek sendiri, gi la order kat orang plak.. aduh..




2. Selera makan bertambah2. kalau dulu makan nasik seminggu 3 kali je sebab memang tak minat sangat nasi. tapi sekarang 3 kali sehari. lepas nasi, mesti nak ada kudapan lain macam goreng pisang ker, cekodok ke ape ker.. huh! tak sehat  langsung.. yang lebih menakutkan, siap boley makan rojak buah lagi tanpa mengira potongan2 nenas muda dalam rojak tu. dah abis makan baru teringat..Dang!! langkah berjaga2, manatau ada 'someone inside' hehehe. semoga tak menjejaskan perutku..amin..

3. I memang hardcore coffee lover.. especially nescafe. minimum 3 mugs daily since skolah. bila dah kerja lagi dasyat beli nescafe tin terus buat stok. tak kesah la orang cakap ape pun, tetap minum gak. tapi bila dah kawen ni, boley je stop minum nescafe. hebat kan? maybe sebab my suami kata suruh kurangkan.. tapi boley senang plak berenti camtu jer.. ish2 dasyat.. maksudnyer arahan suami tu lagi addicted dari caffeine kot.kan??

New Nescafe Canned Drink

Kesan??

1. Berat badan naik 4kg pas sebulan kawen * penat je turun 6kg time puasa and sebelum kawen* dah tu bila stop minum coffee kilo pun naik dengan gembira, dengan kek dan nasi serta kudapan lagi. pipi pun dah macam terlebih baking powder. adeh!

2. Takyah gi 7 eleven pagi2 beli nescafe tin.. sekarang dah rajin minum susu untuk tulang lebih sehat. hasilnyer  badan pun makin berisi.. gulp!

3. Menggalakkan ekonomi Malaysia. terpaksa shopping banyak. jeans ada yang dah tak sedap pakai.. lagi selesa pakai skirt so tak la rasa ketat kat peha..


4. Ni paling sedih bila orang asyik tanya.. "AWAK DAH MENGANDUNG KER? PEWOT DAH NAMPAK!!" (T-T) WAAAAAAAAA!!!!!!!

8 comments:

choclairissa @ intan said...

hahaha i pun same dgn u babe..awal2 kawen naik 3kilo..pastu org tanye dh berisi ke..huhu..rasenye sbb kite happy la..xpun perubahan hormon..tapi skrg dh lebih 6bln kawen..selera mkn dh bleh control dh...berat pun kembali ke asal sblm kawen..cume buncit itu masih ade...huhuhuhu~~

Miss Aai said...

Haha sama la babe!berat i skng mmg tak penah terjangka nk cecah tahap tu.pastu cuba pakai kebaya dh full okay.g opis tiap2 ari diorg tanya i pregnant ke?huwaaaaa!!

Aeen said...

same la kite..lps kawen berat bdn naik..kalo dulu makan xbyk..siap leh diet lg....tp skg....adoyai...pagi,tengah hari,minum petang, malam..mesti nak makan...maybe sebab happy kawen kot kan..heheeh

hidayah hiddensity said...

intan : lega dengar intan dah boleh ctrl after 6 months. agaknyer mula2 excited makan sebab ada orang temankan kot.hehe

miss aai : cakap pasal kebaya, kita baru je try semua kebaya dalam almari.ada yang dah sendat2. ee.. tu je motivate.kalau sayang baju tempah cantik2 jangan gemuk. sayang ada baju baru pakai 2 kali je dah kena bagi orang..

aeen: korang pun same ker? sah2 sindrom pas kawen. hati senang kot.. takpe hati senang, daripada gemuk makan hati lagi payah.kan?

maisara my said...

hohoho...pn dayah!!...

sejak kawen, mmg aku suke sediakan minum petang utk hubby....walaupon cekodok jd ler...huhuuu....

FYI, sblm kawen aku mmg addicted to nenas n nescafe...pantang jumpe nenas, kompem mkn, lg2 kalo mkn ngan cili kicap...perggg..(aku terliur skang nih!!)....pastu nescafe, wajib every morning....kire org kt mulekan hari anda dgn nescafe...heheheh.....

tp....

lepas je kawen, due2 aku stop...lg2 cik nenas tu...mcm ko kt ler, "if something in there"...hehehehe...tp mak aku kt bkn tak blh mkn lgsg...cm kurgkan kuantiti jer...tp aku tetap tak berani mkn...so skang ni tak saba tunggu abis pantang (walaupon april br abis pantang) sbb nak pulun nenas!!!!....pastu nescafe tu pon sbb "something" itu jugak...preggy tak elok minum caffein...kalo blh, teh pon kene avoid.....huhuhuhu

nolyndila said...

same lg ngn dila...pas kawin ni selera mkn btambah2...klu nk mkn pape..mesti nk jam2 tu jgk..ke mmg org pas kawin mcm ni ek..hihihiii

e k i n ♥ y u s r i said...

ade baby kot
hehehe

hidayah hiddensity said...

dila: yea confirm syndrom pas kawen. so normal la kan?hehe.ni blum mengidam lagi..nak kena workout ni.
ekin:blum lagi ekin!!! btw, happy for u.bagi aura sket sini.hehe