My Anniversary tickers

Followers

Saturday, May 4, 2013

April : Zain Iskandar Admitted

Ni just nak share pengalaman jaga zain admitted end of April lepas. 

18 April 2013
Dalam waktu petang tu mama anta sms bagitau zain asyik cb and meragam. nangis je satu hari which is not normal kalau ikut zain nyer behavior  malam tu kitorang siap gi Klinik Famili, Setiawangsa. Doc cakap suhu tak demam, badan je panas suam2. kalau cb lagi esok terus gi hospital.


19 April 2013, Jumaat
Siap nak gi kerja, salin diapers tengok zain cb lagi. kali ni lagi teruk siap berdarah! Call office EL, then terus shoot gi Hospital Pakar Al Islam.. Zain kena admitted. Ambik sample air kencing, darah and poopoo anta lab. kesian tengok zain nangis masa kena cucuk drip ;'(

20 April 2013, Sabtu
Doc visit macam biasa, cb belum reda. still lagi 10x sehari. kita tido dalam wad teman zain. kerap nangis je. mula2 admitted masuk 4 bedded ward sebab single room penuh. kesian la dengar baby lain pun nangis sakit..darah dah takde dalam poopoo dia. 


21 April 2013, Ahad
Zain dah beransur pulih. cb dah kurang 5x je sehari. dah boleh pindah single room. jaga anak sakit ni kita pun macam orang sakit. dapat la rehat sikit sementara hubby juga zain. Zain dah sehat banyak main dah compared to last friday. Alhamdulillah boleh discharge esok.



22 April 2013, Isnin
Discharged. syukur zain dah baik..




Finding lab test
  • dalam darah ada sikit jangkitan bakteria, boleh kawal dengan antibiotik
  • kuman di kawasan persekitaran
  • infection boleh jadi banyak punca, baby yang hisap jari/mitten, botol susu jatuh kat karpet, contaminated water, scoop susu yang kita pegang dengan tangan yang belum disanitise. macam2..
Doc advise
Handle baby with extra care.. Jauhi punca2 kuman merebak or berjangkit.

Drama bukan berakhir di sini..ada episode bersambung "Staff sambilewa terima complaint dari Mommy Zain Iskandar"

4 comments:

Nini Mohd said...

alhamdulillah dah baik.
risau sgt kan kalau baby kecik camni sakit.

http://ninimohd.blogspot.com

cha said...

jangan saki2 dah ok zain. sian mommy tu

Cik Hazz said...

alhamdulillah, baik dah. lebat betul rambut zain. omey! :)

hidayah hiddensity said...

nini : yela..demam biasa pun boleh datang bahaya. sekarang nak2 banyak virus.. risau..

cha : tu la risau... risau dia lain macam.

cik hazz : ni dah trim 3 kali.. tumbuh balik. nak cukur habis risau..takut tak naik dah:)