My Anniversary tickers

Followers

Wednesday, May 23, 2012

Jika mummy dah tahu lebih awal baby dalam pewot mummy..

Salam friends, b2b and readers..

Mode bercuti dan berehat seminggu di rumah. homerest. mc. baby tak sehat.

Last week bangun pagi ada spotting setitik. so kalau baca info pregnancy memang normal during implantation will causes light bleeding or spotting. so I cool lagi. masuk pukul 2.00pm, nak gi toilet I tengok bleeding dah penuh pantiliner, muka dah pucat and badan rasa lemah. so I terus ke klinik. 

Doc tanya :

ada jatuh? NO
ada bersama suami? NO
awak stress? YES 
awak penat? YES YES!!

Doc pun  bagi injection kuatkan rahim, ubat dah vitamin lain. Pastu scan, I nervous. syukur nampak heartbeat baby ada lagi. sedih je bila doc nasihat kena banyak rehat.

 .." I dont want you to lose your pregnancy.. "  doc bagi remark! terkejut I.

Doc bagitau ni adalah threaten abortion. dengar word abortion je mata dah bertakung, sedih. terus teringat apa yang salah or tak betul jaga pregnancy ni. aktif sangat ker? or rahim yang lemah?

So bila google baca baru tau..

Ringkasannya, threaten abortion ni pendarahan awal kehamilan 3 bulan pertama yang mungkin memberi tanda2 keguguran.. nauzubillah.. keguguran bleh berlaku bila2 masa selepas beberapa hari. bukan semestinya sebab jatuh atau kemalangan, tapi sebab abnormal implantation atau abnormal fetus. Wallahualam, Allah maha mengetahui.

Rawatan untuk threaten abortion ialah homerest and stay in bed. ni memang doc tekankan. jangan buat kerja berat or ringan. rehat je untuk kurangkan pendarahan. walau bagaimanapun, tiada kajian saintifik yang buktikan homerest dapat elakkan keguguran dan tiada rawatan specific untuk mengawal pendarahan di awal kehamilan. *sedih*

Baby,
Mummy tau baby strong, baby boleh bertahan.. mummy akan makan semua ubat doc bagi untuk bagi baby sehat.. mummy pun dah cukup rehat. baby baik je tak bagi mummy susah pun.. baby membesar sehat kat dalam pewot mummy yea.. mummy belikan mp3 untuk baby dengar ayat2 Al Quran nanti. bertahan yea sayang. mummy doakan baby sehat.. nanti papa belikan barang2 untuk baby ok! mummy and papa sayang baby!!

Bila berehat di rumah sorang2, kadang2 terpikir.. masa awal kehamilan memang I taktau. banyak benda2 yang tak patut buat dah buat pun.. 

Kalau mummy tau baby dalam kandungan mummy, mummy takkan..

  • bercuti2 sakan, buat aktiviti island hopping, snorkeling dan panjat bot berulang kali.. mungkin bahayakan baby..
  • bersantai ke negara pulau, makan buah2 tropika dan jus seperti nenas.. ouch! mummy taktau..
  • bergambar tepi pantai siap lompat2 
  • berjalan kaki sekitar bandar, jalan2 shopping dan berlari2 time menyelamatkan diri saat krabi terkena gegaran tsunami
  • gi spa, urut badan urut perut, gi gym la. mujur mummy tak buat sauna, papa tak bagi. 
  • bawak barang dan bagpack berat2 masa travel..
Sorry sayang.. mummy promise jaga baby sebaik mungkin. rest! rest! rest! tu je mummy buat sekarang.. love u baby! muuuaaah!

11 comments:

Lara is Veelara said...

hi dear.
InsyaAllah xda ape blaku...
Cume bedrest btul2 k..
I pna alami 2 kali bleeding ms 1st trimester...n doc refer same mcm u....ancaman pd keguguran....
Sape xsedihkn...tp i mkn duphaston tu n bedrest.mmg x bgun dr katil n x pk ape2,alhamdulilah selamat....n now entering my 40w....

So u pn kene pk positive...n bedrest.jgn buat keje lgsung.angkat bnda2 berat pn jgn....3 buku teks pn da di anggap berat....n pcayala,rezeki tu klu mmg hak kite,ttp akan jd hak kite,Allah maha pengasih...

hidayah hiddensity said...

tq so much lara.. u sangat bg i strenght. i pun makan duphaston juga. dengar u dah deliver, I lega. syukur. thanks again. semoga u selamat melahirkan baby nanti, dipermudahkan segalanya.. amin..

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga mummy dan baby ok....
kuatkan semangat
mummy kuat,baby pon jd kuat....
jgn stress2
take care

hidayah hiddensity said...

tq ekin.. stress keje kot penat. ekin lagi sket je nak abis dah.. sambut anniversary nanti sempat tak ngan baby? hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

insyaallah baby kuar sebelum puasa
so sempatlah smbut anniversary same2 skali ngan mommy dan papa die
hehehehehe
hadiah kawin terindah....

♥sugArplum♥ said...

take care pretty mummy!

Renee Meow said...

erkk risaunyeee...follow pesanan doc ok..insyallah ok.. tcare tau.. ;)

Dalila dalila said...

smga mommy and baby selamat and sihat sejahtera..take care babe!

hidayah hiddensity said...

sugarplum: insyaallah dear, mummy take care of herself.tq!
renee: yea.. br tau hati2 tu means sgt hati2. kandungan sgt fragile.amin...harap semua ok.tq babe!
dalila: thanks laling..mummy getting better and stronger each day.insyaallah semua selamat.doa korang semua.amin...

choclairissa@intan marliana said...

takpe dear..at least u sedar..banyakkan membaca n tanya pendapat org..i xde experience nk advise tp i ade dgr2 org cerita2..yg lain doa byk2.insyaAllah semua selamat :) kami semua doakan..

hidayah hiddensity said...

intan : btul la intan. i pun banyak membaca buku, dan tengok pengalaman mommies semua kat blog.. ramai gak y provide info. syukur alhamdulillah. tq for ur support intan. really appreciate it =)

p/s : baby, tengok aunties semua doakan untuk baby! best kan?