My Anniversary tickers

Followers

Friday, May 18, 2012

Yeay! We are expecting a baby

Salam semua.. syukur setelah lama berikhtiar untuk menulis akhirnya berjaya membuat keputusan untuk membeli laptop baru.. amekaw! hehe asyik repair2 sampai dah dekat RM 500,wajar membeli gadjet baru.. bukan saja untuk I malah untuk my little one inside =) tq baby sebab support mummy beli laptop ni. mummy bagitau papa, senang cari bahan rujukan untuk baby, then papa pun setuju..hehe


Berbalik tentang entry kali ni.. syukur atas rezeki Allah akhirnya beri rezeki kami untuk dapat cahaya mata insyaallah akhir tahun ni. rezeki yang tak dijangka2, mungkin berkat doa semua termakbul juga impian menjadi seorang mummy.

Kisahnya, I memang tak mengetahui diri ni berbadan dua sehinggalah berjumpa dengan doc, dan doc sahkan kandungan dah berusia 6 minggu. MasyaAllah! dah terlepas mummy nak baca week 1-5 tau2 dah masuk 6 weeks. Memang period agak lewat seminggu tapi sedapkan hati, mungkin akibat stress keje so dah masuk 2 minggu kalau takde juga, mari kita check, mana tau ada penyakit lain ker, tersumbat ke salur mana2.. *tu yang terlintas time tu* bila hubby tanya, jawapan juga sama.. "stressla keje.. sampai 'dia' pun tanak datang..."


Perubahan badan bermula..


Jom tengok perubahan dan tanda2 awal seseorang tu mengandung berdasarkan pengalaman ibu2 sebelum ni..

  • breast sakit, rasa penuh dah bengkak
  • perut rasa kembung, cramp dan bloated
  • rasa mual loya dan muntah
  • kerap buang air kecil
  • kerap rasa letih, muka pucat dan mengantuk
  • mengalami perubahan emosi
  • cepat lapar



Untuk semua tanda2 di atas, memang hampir semua I dah merasa, tapi masih lagi tak terfikir ke arah pregnant. mungkin sebab simptom yang paling famous iaitu morning sickness I tak dapat, syukur..tu yang jadi agak lambat pick up di situ. sampai suatu hari period dah lewat lebih seminggu, baru la berani2 nak cuba buat UPT kat rumah dan hasilnyer..


result tak clear, so I assume tak pregnant..!

So masa bangun pagi pun badan rasa tak sedap, ada unsur2 nak pitam. hubby plak ke luar negara seminggu, apa lagi berkira2 untuk mc.. gigih gi klinik pagi2 nak amik mc, bla..bla..bla.. ngan doc pastu terpikir nak buat upt.. lepas 10 minutes buat urine test doc mengesahkan I pregnant 6 minggu.


doc  : akhirnya.. setelah lama menunggu.. positif.. awak pregnant!
saya : hah? *terkejut*
doc  : awak memang lama tunggu kan?
saya : betul ker ni doc?? *muka cuak, tak senyum*
doc  : betul la, double line tu. nape? awak makan pil perancang ker?
saya : eh tak2!! er..saya terkejut..


** hehe lepas tu kuar klinik happy nyer terus lupa nak mc..larat je gi opis... lalala


Surprise suami!

Lepas dapat berita gembira, malam tu terus bagitau parents dan kawan2 terdekat.. siap discuss lagi camner nak bagi surprise kat hubby. nak tanak kena tunggu dia balik lagi seminggu.. hari2 sms jela.. kadang2 saje selit dalam sms tu "mummy dan baby sehat je kat sini.." hubby pun wonder tapi tak take serious. hehe. plan menjadi masih lagi rahsia.. sampai hubby sampai rumah lepas seminggu, hati membuak2 nak bgtau tapi sebab nampak penat baru turun flight 8jam, tak jadi.. petang sket la..


antara suggestion cara nak bg surprise dari geng2 kak nam kat opis:


  • tunjuk upt result

hubby paham ker kalau double line tu pregnant? aku pun baru tau lepas baca kat paket tu.. 

  • mms gambar pegang mitten and booties

handphone problem nak send mms to oversea. aishh.. lagipun belum beli lagi mitten and botties baby


dan cadangan saya...!



Christmas parcel
amik pewot, ikat reben, tarra! hahaha
credit mnoo.com
Akhirnya malas nak pikir2, I berterus terang saje ngan hubby dalam kereta. mula2 nampak dia tak percaya, tapi lama2 kena caya la! heehe.. so takde la surprise special pun.. hanya pengakuan jujur dan ikhlas je dari saya.. 

Komen suami...


" B rasa baby kita baru 2 weeks kan? " dalam hati I, mesti dia ingat baby made in Krabi akibat percutian kami baru2 ni. time tu baby dah ada dah pun sebulan dalam pewot mummy.. hehe.." Hello papa! baby dah nak masuk 7 weeks dah tau! =) "


happy..

17 comments:

Hazz Nieza said...

weeee~~ congrats dear!! take care of yourself. ;-)

S.n.Fariza said...

alhamdulillah. tahniah dear. take care

hidayah hiddensity said...

hazz : tq.. syukur. u take care juga mommy =)

fariza: tq. ye alhamdulillah syukur..
hehe.happy2!

Cik Zimie said...

congrats dayah weee (:

Miss Sunshine said...

Alhamdulillah... seronok sangat dengar berita baik ni.... Tahniah, jaga diri baik2 ye...

hidayah hiddensity said...

cik zimie : tq cik zimie.. yeay!
miss sunshine : teacher! selamat hari guru, take care yea dah masuk 2nd trimester.. !

BAIZURA NATASHA said...

congrates dayah ;) tk care of urself

Umie Aisya said...

Congratz dear!i pon mcm u.x pecaya masa wat 1st upt.hihi.few days later perut dh cramp amat sgt br g klinik then confirmed.take care ya ;)

hidayah hiddensity said...

baizura natasya : tq,yea2 kita jaga diri ni..sayang baby..hehe

cik umie :haah.i dah baca citer u.. pewot pun comel je.. dah manyak shopping bestnyer!

e k i n ♥ y u s r i said...

tahniah dayah
akhirnye....
welcome to the club
hehehehehe

patutlah hafiz senyum je kat opis
nak jd papa rupenye

hidayah hiddensity said...

tq ekin. hehe.. happy dia. yeay!boley la tgk prep ekin dulu camner masa baru preggy. nak2 part shopping. tu yang best!=)

maisara my said...

wee!!...blh geng aliyah....!!....biase la paling awal 4 minggu br dpt detect..mane ade 1@2 minggu...tu minggu peod!!..hikhikhik

hidayah hiddensity said...

my: fasha sandha seminggu pregnant kuar paper tau.power doc dia! hehe

mimie said...

Tahniahhh!! :) seronoknye dah preggy.jaga diri baik2 oke

Http://jrazrullittlemimie.blogspot.com

e k i n ♥ y u s r i said...

dayah : ekin memg checkup pusrawi...opis cover...dayah gnelah name apis....tp ekin x bersalin pusrawi....ekin bersalin hosp kerajaan....opis cover checkup je...

Renee Meow said...

congratzzzzz..!!!! :D

hidayah hiddensity said...

mimie: tq mimie. insyaallah. tq :)
ekin: owh, br nak survey bersalin pusrawi.takpe dont worry, never underestimate GH.. nanti update yea! good luck.
renee: tq!! yeay! renee coming soon kata nyer.insyaallah..apa2 pun good luck yea ;)