My Anniversary tickers

Followers

Saturday, October 13, 2012

My Weird Facts During Pregnancy

Perubahan hormon mengandung banyak bagi kesan yang berbeza bagi mommy2 semua. lain orang lain alahan..

Tahi lalat
I dah noticed beberapa minggu sebelum ni, tapi malas nak tegur. sampai la one day hubby perasan 'muka mommy ni dah macam public toilet lalat dah..' Waa!!! banyaknyer tahi lalat baru naik!! sekitar muka di tepi kawasan pipi dan telinga, area side burn tu.. plus kat leher.. so bila check up pregnancy ngan doc memang dia ada cakap ada symptom2 pelik berlaku kat ibu mengandung ni.. mujur bertudung, so tak nampak la kena cover.

ni la affected area yang kena tahi lalat.. 

Hyperpigmentation
Ni merujuk situasi excessive colour in skin berlebihan.. kulit muka jadi bertambah gelap ni sebahagian badan. ni normal untuk preggy mommy *tapi weird bagi saya, sebab tak penah kena* dan ia akan hilang lepas deliver nanti. about 90% mommies yang kena. ada yang gelap kat leher, bawah mata, hidung pun ada. I kena kat kawasan pewot. warna berbeza dengan kulit kawasan lain. bukan terdedah pun pewot ni sampai nak 'sunburn' gitu. hihi.. dah tu, timbul plak satu garisan vertical atas pewot macam bekas operate. aishhh macam2.

** tq to Baizura Natasha & Hazz Nieza for the info

linea niagra : "is a dark vertical line that appears on the abdomen during about three quarters of all pregnancies" - wiki

bila dah baca2 dia kata garisan ni akan ilang lepas beberapa bulan bersalin. phew!

siapa yang fair skin, tendency kurang nak dapat ni :)
..dan ini pula my not-so-weird symptom time preggy

Cramp & backpain
Selalu cramp betis masa tengah tido. nak2 time sejuk or hujan. aduh! sakit giler. ni symptom kurang calcium dan magnesium. mana tak nyer, alergic nak telan tablet calcium time preggy, bau nak muntah. susu mengandung pun takleh minum. jadi terpaksa la cari calcium yang sedap, mujur dapat. susu pun minum yang dutch lady kotak strawberry tu je. nasib la dapat calcuim yang sedap masa trimester pertama.. selama ni ok je telan ubat, time pregnant ni buat hal plak teka takleh accept.

Varicose vein, anemia, dan mengah..
Kaki tak besar bengkak tapi bisa2 sket kat ankle, dah naik warna merah2 dan hijau kaler urat timbul. tekanan darah kadang2 rendah, tu yang buat letih je cepat mengah. kadang2 cam nak pitam je rasa. tenaga nak naik tangga 5 tingkat dah semakin berkurangan. toilet visit every 15 min tu biasa la.. adoii.. pancit! cepat la siap rumah, nak pindah!!

..dan syukur masih lagi bebas dari symptom2 ini

  • constipation - sembelit
  • food craving yang pelik2
  • cellulite
  • hemorrhoids - buasir, anal itching and pain
  • edema - swelling, biasanya kawasan feet, ankle and leg
semoga dapat meneruskan pregnancy journey ni dengan lebih indah lagi lepas ni. yeay! syabas baby!!

4 comments:

MAY said...

oh..byk jgk ye.during my prgnncg ni plk i noticed jerawat sikit kat dahi..kat ank rmbut.lps tu ada bulu halus kat perut.huhu..yg kulit jd gelap tu x sure.rasa mcm blm lg.sbb now br 5 month.:)

BAIZURA NATASHA said...

Dayah..yg vertical line kt perut tu mungkinkah linea niagra?if that is, jgn risau..its normal. Akn hlg lps besalin.. I hv one too..mcm org garis guna marker je.haha..

Tahi lalat tu pemanis muka. Hehehe :)

Hazz Nieza said...

i pun rs itu linea niagra.. yupp, akan slowly hilang lps brsalin. my gynae said dlm 6bln gitu. me now dah 3 bln, dah makin samar2.. ;)

hidayah hiddensity said...

may : bulu halus kat pewot?haah.hahaha ingatkan doc salah bagi injection hormon laki terlebih..

baizura natasha : tq for the info. i tengah google. hihi. baru tau kewujudannyer. harap2 ilang..plss. haah cam kena conteng!

hazz : owh.. amik masa jugak yea.. adeh..ok la.. tq for the info!