My Anniversary tickers

Followers

Sunday, September 23, 2012

3D4D scan at Setiawangsa

Hello and Salam to all friends, m2b and readers

...and Doc Wan confirmed my baby's gender 100% Insyallah BOY! owh my little caliph!

Ceritanya, we all buat appointment at Klinik Family, Dr Wan Kamariah at Setiawangsa. Landmark? berdekatan Ikan Bakar Sekinchan ada deret shoplots. 

Ni address nyer
KLINIK FAMILI DR WAN KAMARIAH
NO 19G, JALAN 9A/55A TAMAN SETIAWANGSA
54200 KUALA LUMPUR
TEL : 4256 0462 / 42568849

Sesi amik masa plus minus 30-60 minutes for details scan. Sonographer will measure the details, and here are my findings:

  • single / twin
  • fetal presentation cephalic / breech / transverse
Longitudinal lie, the head enters the pelvis first. see Vertex Presentation
  • sex xx / xy
  • fetal movement yes / no
  • fetal heart rate 148 bpm
  • placenta anterior / posterior / low lying


Left : posterior placenta
Right : anterior placenta 

  • liquor adequate / not adequate ( air ketuban )
  • fetal brain measurement
  • fetal appearance nose, lips, ears, spine etc..
  • cardio and chest
  • abdomen stomach, kidney, bladder, cord position etc..
  • upper limbs and lower limbs
Harga per session : RM 160, 1 photo printed and all softcopies will be given in the form of CD. you also may bring your own pendrive. ada few clips (AVI format) provided duration about 8-30 seconds to see your baby motion, best!! 

So far ramai yang gi 3D4D scan at Klinik Jezz (correct me if I'm wrong) location in Ampang. tapi since I dapat info 3D scan available at Setiawangsa, and boleh walk in je tanpa appointment, we all pun pegi la.. senang! looking forward for another session at Jezz gak.

Satu pengalaman yang sangat unik and berharga bila dapat dengar heartbeat baby, tengok movement baby secara live and dapat tahu condition baby sihat! and rasa nak buat lagi, sebab baby tanak tunjuk muka! geram mommy =)

Ahha! Doctor ada advise and recommend, for those yang baru pregnant between 4-12 weeks juga disarankan buat 3D scan to ensure and detect sama ada baby down sydrome or normal. sebab doc boleh tengok if baby ada defect seawal trimester 1 sampai 12 weeks sahaja. ada 3 features yang doc check, and salah satunyer ialah hidung *normally baby ds ni takde batang hidung*

Okey, here is my little caliph!

video
posisi baring sandar kepala atas uri. tengok tu, siap tutup2 muka and menggeliat lagi..
alahai baby mommy :)

Till then, jumpa lagi!

12 comments:

Mrs Najib said...

Dear boleh bagi no fon x? wan memang tercari2 tmpt scan yg boleh walk in almaklum lor kandungan dh besar skg nie...

hidayah hiddensity said...

boleyy! forgot to update. tq for remind me :)

Umie Aisya said...

Seronokkan lps buat scan?i buat 4d tp x nmpk muka baby.die bersujud masa tu.nx session nk buat dh xde ruang.doc ssh nk scan.sedih.tp baby dh kuar pon.hihi

hidayah hiddensity said...

umie aisya : happy sgt! same la baby mula2 posisi sujud gak. tu bila dia beralih sket je dapat. nakbuat lagi ke tak.hihi.. takpe awak dah kuar baby pun.. =)

Anonymous said...

skali scan rm160 ker?

hidayah hiddensity said...

haah.. sekali rm160!

Anonymous said...

salam..tumpang tanya, kalau 2d details scan shj berapa ya klinik dr wan kamariah charge? 3d/4d dah pernah buat dgn jezz. tp xbuat 2d details scan lg. but now nak amsuk 29weeks dah..tq!

hidayah hiddensity said...

if details scan better go for 3d4d. 2d tak nampak. sebab details scan doc nak measure baby, check thoroughly. if just tgk baby je 4d dalam rm 50 and above, tapi details scan rm160. amik masa sejam lebih.

Anonymous said...

hai...nk tye confirm ye xperlu wat appoinment utk detailed scan tu? dorg ade cek x injap jntung bby? tulang n sume2? u buat kt situ lame x nk tggu sbb dgr kate situ ramai org ekk?

hidayah hiddensity said...

kalau tanak ramai, pegi pukul 8.00 jadi orang 1st.sejam jugak la. check up lengkap and very2 detail. siap ukur brp cm semua.boley call duluto enquire :)

Maria Firdz said...

knp mhl sgt?? sy scan rm80 je...

hidayah hiddensity said...

mariafirdz : awak scan mana? klinik sama? murahnyer?