My Anniversary tickers

Followers

Friday, April 29, 2011

Bought His Wedding Ring!

Ni la masanyer nampak keceriaan sket kat muka para tunang2 sekalian bila tiba time dia plak perlu bershopping. Ok, sebut pasal cincin kawen, tak semua lelaki minat pakai cincin sekalipun tu cincin kawen dia . so nak motivate cik tunang supaya tak remove cincin kat jari dia nanti, kena ensure that wedding band tu btul2 dia adore and close to his heart *chewah*.

Firstly kena tackle dulu issue, nape tak suka pakai cincin?? jawapan dia..... 

" cincin batu nampak cam cincin tok bomoh jer! "
ahha! so dah tau cik tunang tak suka cincin batu besar seketul kat tengah tu. tak kesah la warna itam ke, hijau malah pink sekalipun dia tak suka. maybe cik tunang suka yang batu flat je or dengan diamond kecik and simple. sila noted. *sape sun beli cincin Degawan tu*

" cincin tebal ni tak rimas ker pakai?? "
dalam erti kata lain, marilah cari cincin yang selesa untuknyer. jangan amik yang tebal ukurannye, jangan pula yang halus sangat, dah rupa cam cincin pompuan pula.phew! *ape lagi la pas ni..*

" emas putih atau suasa lelaki boleh pakai ker? "
he's quite particular when it comes to shariah compliance.. so kalau agak2 sudah bagi hint begitu, kena ada effort untuk cari wedding ring yang bukan daripada emas putih dan bukan juga dari suasa. still ada option untuk pilih platinum or palladium.

After a few visit to tukang emas, dah ada good sign yang dia sudah mula ada interest. tak banyak pun takpe. Camner tau? his curiosity to know more about his wedding ring....

" dalam cincin ni, boleh tempah letak nama kita tak? "
perkembangan sihat, cincin belum beli sudah tanya pasal engrave.. hehe suka!

" kalau pattern tu dh cantik tapi longgar, nant kita still bleh resize kan?? "
boley saja dear! tapi tak semua cincin boley resize.. see! cik tunang dah tau pattern mana and type cincin yang dia suka. btw, u lan ada many options for your finger size kan, but u insisted for that ring ;) BRAVO!

I pun bawak cik tunang gi pilih cincin, ada la dalam 3 cincin dia shortlist, then dia dah berkenan satu ni. I pun suka. yeay!!

So conclusion, cincin dah beli.. nanti bersambung dalam entry seterusnya perihal dan descripsi cincin pojaan hati. hehe..

Untuk panduan sekadar berkonsi, hasil rujukan Panel Kajian Syariah JAKIM, ada memutuskan hukum pemakaian cincin bagi lelaki. panel juga menasihatkan pengantin memilih cincin platinum atau perak.

  • emas : haram
  • suasa : haram, disebabkan atas komposisi campuran emas dan perak.
  • emas putih : haram
  • perak : harus


Hukum tersebut I rujuk di laman ustaznaim blogspot.

Buat pilihan yang bijak friends!!

14 comments:

Miss Sunshine said...

Finally, beli cincin ape? huhu.. susah tak nak cari cincin lelaki?

hidayah hiddensity said...

cincin palladium sri pinang. sa dia bagus. mmg tak banyak range, tp senang nak pilih sbb tak banyak option.

lovelyadibah said...

palladium 2 mcmana??:)hehe

hidayah hiddensity said...

palladium ni type of metal juga, tp takde emas. mmg ori kaler camtu. tanpa saduran.

kalau metal biasa, kedai akan buat rhodium plated utk jadikan kaler cam white gold. rhodium jauh2 lagi murah cincin dia.

white gold emas kuning campur white metal. nak bagi kaler silver.

anaztasias nora aira said...

good info hidayah ! yeay dah beli cincin hehe :)

hidayah hiddensity said...

bg teaser sket yang dah beli tu.. cu teaser cu teaser..hehe

Darah Manis said...

hidayah...sama lah dgn Encik Tunang Cik El...huh~~ paling cerewet. jgn kata cincin, segala brg dia semua dia cerewet. sampai kitorg berpusing kt sunway pyramid 3-4x.. then,g Jusco Bukit Tinggi pun sama. g tempat lain pun sama.. tp xpe,setelah Cik El bebel2 baru dia decide dia nk cincin silver yg simple tp nice je....=)

hidayah hiddensity said...

kan? tu la cik el, silver bagus, macam cincin rasulullah..

iedchan said...

wah..yeke suasa haram...i pernah dgr jugak..tp ramai kawan i beli suasa..huhu..kalo da terbeli..kene beli lain la kan...:(

i folo u dear...:)

hidayah hiddensity said...

babe, tp i tak sure pasal jenis suasa. sbb ada kedai yang buat suasa tanpa emas (katanyer..) suasa yang ada kaler kuning yu ada campuran emas.. up to u babe, kalau rasa was2 u bleh beli silver what? amik y solid sket..

maisara my said...

my hubby sblm kawen aritu die plak yg beriya nak cincin .... time tunang pon die nak gak...tp blh plak die hilangkan cincin tunang tu...cett....so time kawen bl lg st...he preferred silver....suasa mmg haram sbb kalo da nme pon suasa, mmg campuran emas...silver pon tak kurg hebat gak harga....dlm rm120-180 je harga...

hidayah hiddensity said...

btul teacher! hehe.. silver pun kalau dah tempah baik punya design..tak kalah juga. senang ke nak cari silver?

scylla said...

sis..polladium ring tu range harga mcm mane yea..1st time tau ni.thanxs for the info..

hidayah hiddensity said...

scylla : harga dalam 500 je babe.. ikut design.. maybe boleh dapat lower than that.. cari kat kedai melayu.sri pinang ke sebab habib takde..