My Anniversary tickers

Followers

Wednesday, September 28, 2011

Review : Majlis Nikah

Hai b2b and friends, and now to ex-bride juga ;) sorry for the long pause blog updates, after wedding last time terus ke Bali for honeymoon. ni gagahkan jugak untuk buat post-moterm w-day.

16 September 2011, Jumaat (Happy Birthday Malaysia!!)

Yea! taktau nak mulakan dari manaaa!! okeh! I mulakan dari first start MUA datang..

Nikah tentatively jam 3.00 petang after Friday prayer. Kak Anis datang on time pukul 1.00pm, walaupun rumahku ni remote area kawasan kampung, tapi she managed to arrive according to plan. sampai je terus make up. Ahha! harusla you all nak tengok gambar before-after kan? ni hasilnyer!

BEFORE
ni style warga myanmar :)
AFTER
separa siap, posing jap!
ready, go!

Santek tak??? suke suke suke sangat!!! jatuh cinta dengan make up ni, serious! lepas tengok cermin after makeover tu rasa terperanjat, bukan ape.. tak penah rasa macam cantik.. pelik plak. hehe..*perasan* daripada muka pendatang asing je asalnyer Kak Anis makeup terus jadi muka cam artis *perasan lagi* kan? gurau je ;) Kak Anis make up juga penuh konsentrasi dan lembut sampai rasa nak tertidur je.. haish.. plus, makeup ni tak cair tahan sampai petang tak payah touch up langsung. overall, semua I suka! dari makeup sampailah ke style tudung yang simple dan kemas. Good job Kak Anis for make me prettier ;D 


Owkey, jam 3.00 petang, kami (me and bridesmaid) bergerak ke masjid untuk akad nikah dan selepas selesai nikah dalam jam 4.00 petang semua rombongan pulang ke rumah untuk upacara batal air sembahyang seperti yang telah dirancang.

                                          
                                            
Di rumah, jamuan ringan minum petang diadakan dengan menu nasi lemak ayam dan teh o untuk hidangan para tetamu yang hadir, rata2 saudara terdekat dan teman2 rapat bride.


Ni dia dayang2 yang bertugas angkat dulang dan pelamin nikah..
            
 




Upacara dimulakan dengan pemberian gelang tangan emas berbalas sebentuk cincin palladium untuk pengantin lelaki berserta penyerahan mahar kepada pengantin perempuan.

 




 




                                                     
owhhh... :)
Selesai sudah majlis..secara total review majlis nikah I puas hati walaupun aturcara majlis my hubby lupa nak edarkan kat tetamu pada hari nikah tersebut.. semua dah ada, just dia tertinggal kat rumah plak. boleh? jadi terpaksalah pengantin buat briefing sebelum majlis mula untuk memastikan kelancaran majlis lancar.. ceh! 


The drama started! 

Owh ya! dalam kesibukan bergambar, panic attack jap diberitahu tetamu beratur panjang tapi makanan dah hampir habis! owh tidakkkk! dengan ketangkasan ahli keluarga berjaya menghidang mihun goreng backup dan tambahan air sirap ais juga yang sudah dijangka laris dan disediakan lebih awal..syukur.. tapi sebenarnyer, ape yang terjadi, beratur panjang tu nak tengok2 juadah atas meja buffet dan mengambil air minuman saje..tetamu dah selesai makan nasi lemak pun..salah pemantauan disitu.. phew! pendek kata, makanan cukup, perut kenyang =). majlis berjalan lancar walaupun dalam hujan.. hujan rahmat..

Till then, nantikan review majlis resepsi dan bertandang nanti yea! lagi baaaaanyak drama tak terjangka! stay tune, tunggu... bye!

20 comments:

Gadis said...

cantik x sweet sgt...

suke tgk..^_^

farah fadhil said...

congats babe
cantek!

ah nasi lemak as menu?
bestnye!

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik

♥ Kasut Pink ♥ said...

pelamin, baju, make up semua cantik..sgt2!

Mimin said...

cantiknya sume cantik!! especially dais awk

~ NANA ~ said...

cantik sgt dear...n u look so cute! :)

nida-razak said...

dayah..congrats...cantek sangat =)

hayati hashim said...

semua cantik..look perfect sgt..
tahniah!!

Mai Sakurada said...

salam.. congrats dear, semua santek jer. boleh tau henna buat dgn siapa yer???? ct_mai82@yahoo.com

kaklong said...

cantik n manis nyer kedua mempelai...sejuk je tgk majlis nikah ni...kak long suke!..

semoga bahagia yer...

BAIZURA NATASHA said...

congrates dear :)
what a beautiful solemnization... pink suit u gle..cantek..dais pun cantek :)
have a blessed marriage life ye dayah :)

Cik Lijah said...

masyaallah...beautiful dear.....!!
suke sgt.......cepat2 review lg...hehe

hidayah hiddensity said...

gadis : cantik and tak sweet ke and sweet?? hehe tq!
farah fadhil: tq, memang insist for nasi lemak.my fav :)
ekin : tq, ekin pun cantik,dah tgk gambar kat blog ekin.update lg plsss..
kasut pink : syukur alhamdulillah dapat vendor yang komited mencantikkan majlis saya.
mimin : kita pon sangat suka dais tu.by surizlan!
nana: tq nana,hehe..takde la sampai cantik sangat..
nida: tq nida,sabar tau tunggu turn nida.mesti super duper cantikk!
hayati hashim : syukur, tq so much!
Mai Sakurada : tq mai..henna from ned henna. nanti kita buat review henna. tunggu..
kak long : tq so much..syukur majlis berjalan lancar.tp ni baru nikah je.. yang lain banyak drama lagi..hehe..amin..
baizura natasha : tq, mula2 tak yakin juga nak suruh hubby pakai pink,jambu sangat,tapi dah suka.hentam je la ;p
cik lijah : tq!! nantikan..kita review lagi ok!

nadia_fendy said...

review henna xde ke? hikhik

Fariza said...

nice. mmg cantik manis comel. semua ada. love pink too. he3

nia said...

pengantin yang sweet ^^ suke !
dais yang haisyyhhh osem nye.. cantikla !

Cik Hazz said...

Hidayah, cantiknyaaa. suka your pelamin tu!! suweeet! =)

Cik Zimie said...

saya sgt suka pelamin tu.cuteeeee.inikah yang promo tu kan?like!! recomended tak akak tu dayah?

Renee Meow said...

ngaaa..so pretty..!! mini pelamin tu cute sgt!! colours dia chantek!! :D i likee..

hidayah hiddensity said...

nadia_fendy: henna nanti kita review ;)
fariza: kaler feminin sangat kan girls semua suka!
nia : tq! kita juga suke pelamin itu, termurah dan tercantik :D
cik hazz : tq cik hazz, memang ramai yang suker surizlan bridal.
zimie : yup2! ni la pelamin 400.00 tu! service 5 star. sangat2 recommend b2b book cepat sebelum terlambat.. ada design lagi available!
renee meow: yea tq! purple pink kan.. sure ramai suka! kita super suka!!! :)