My Anniversary tickers

Followers

Wednesday, September 7, 2011

Seloka Ijab & Kabul


Akad nikah seminggu lagi,
rasa cuak tidak terperi,
nampak luaran sentiasa happy,
macam tak sabar detik dinanti.

Fikiran melayang kesana kemari,
terbayang hari nikah nanti,
anggun ker bersolek menghias diri,
tunggu masa jadi permaisuri.

Rombongan tiba menunai janji,
Ijab dan Kabul kian terpatri,
restu wali dan hadir saksi,
upacara dimula adat diwarisi.

Sebaik jabat tangan tok kadi, 
pengantin perempuan sayu di hati, 
sebak, gembira berbaur kini,
sah sudah menjadi suri.

Lain berbeza si pengantin lelaki,
tersedia amanah dan janji2,
tergalas di bahu kanan dan kiri,
berbekal barakah dah restu Ilahi
moga sejahtera suami dan isteri,
kasih ke syurga kekal abadi.."


Sedar tak sedar masa berlari,
tengok2 dah dekat 1.00 pagi,
akad belum pun terima lagi,
tapi dah berangan sampai lupa diri,
berangan bukan sebarang berangan,
berangan untuk muhasabah diri,
nanti next time kita berblogging lagi,
esok nak kerja, banyak lagi stress menanti..


hehehe..! ok tak?? 
                                                                                                                                         hidayahiddensity..


"Aku terima nikahnya Siti Nurhidayah binti Hairuddin dengan mas kahwinnya RM 300.00...”

AKU BERJANJI, BERSAKSI WALI..

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anakku. kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku..”


Ya Allah, besar sungguh amanat dan tanggungjawab calon suamiku nanti.. jadikan la aku isteri yang solehah.. AMIN..

5 comments:

nasha_libra said...

bes seloka ni,special 4 those yg bakal berkahwin mcm akak,hehe...;)

Aeen said...

hahaahah...syok pulak bace seloka awak nie...heheheeh...:D

cheQmOomOo said...

hahahah suke2~

LisaLisut said...

terernye buat seloka!!!! hehehe.rs nk copy buat status kt fb i pn ade part yg mula2 tu.hahahah.

hidayah hiddensity said...

nasha : idea spontan, gara2 gelabah nak kawen.hehe
aeen : dah macam2 dah nak karang ni, seloka, lagu, sajak, syair sumer ada.
cheQmOomOo : tq awak..! merapu sekali sekala..
lisa : wehehehe! u lagi kreatip, buat baru lg best!! chaiyok!!