My Anniversary tickers

Followers

Wednesday, October 19, 2011

Review : Tudung pengantin

Lamanyer nak amik mood update blog ni. bukan ape, gambar blum dapat.. so update yang mana ada dulu.. ni semua dari camera kawan2 dan blog2 mereka yang terlibat BTS wedding I.tq so much! hari ni nak update pasal tudung plak sebab ramai b2b yang mintak suggestion pasal tudung kawen..

Ni plan untuk gaya tudung yang dah rancang dari awal..

nikah - shawl + veil
resepsi - awning chiffon + veil + sirkam
bertandang - awning lycra + veil + tiara

Tudung nikah
Untuk majlis nikah simple saje, beli shawl jojet rm5 dan customade veil. untuk veil I beli chiffon silk kat Jakel dalan 1.5 meter bidang 60". kalau tak silap semeter dalam rm 38 rasanyer. then hantar kat tailor untuk jahit veil double layer dan tempah beading simple kat kepala. veil ni I hantar tempah kat wisma central, sebelah KLCC.. harga pun tak mahal, tapi kena hantar awal giler kalau nak pakai.. sebab tempahan baju kurung sentiasa banyak kat sini.. nama kedai dia tak ingat plak!*aiyak* sebab my mom yang suggest hantar tailor kat situ.. so my mom yang uruskan..

beading pearls atas kepala
labuh veil sampai pinggang
pic ni bley nampak veil double layer kat belakang

Tudung resepsi
Ni kisah dia lagi unik. heehe.. I pun serious tak ingat mana dapat email kak fida untuk tempah tudung.. sebab I save email dia pastu I buat remark 'tudung pengantin'. so after a while I nampak email address tu I pun terus email to discuss pasal tudung I. memang dah lama I cari tudung awning chiffon yang tak berjahit depan, tapi tak jumpa. memang kena customade jugak.. berurusan dengan kak fida sangat mudah dan kualiti tudung memang puas hati. harga tak mahal. bersyukur dapat cari tudung designer yang bersesuaian. nak2 I ni tak pernah pakai tudung awning tapi berani nak pakai time wedding.hehehe pasrah je la kalau muka tak sesuai time kawen tu.. tapi alhamdulillah..hasil memberansangkan.. :)


pic ehsan blog kak fida.. tq!

sesiapa yang berminat, boley contact kak fida di sini..

qiss-bidasari.blogspot.com

Aksesori resepsi
Crown ni dorang panggil sirkam. I beli ni kat Silver Star, rm 140.00. sebab nak nampakkan unsur traditional kat wedding tu so pakailah.. kaler gold lagi.. sape nak sewa, sila contact yea..

Tudung bertandang
Ni lagi best.. I beli kat salah satu kedai tudung kat Jalan Masjid India. lokasi kedai berhampiran dengan Mari Butik. tudung pilihan untuk bertandang juga mudah, awning size S dan iron-on crystal. so after pilih tudung dan batu2 crystal, I lepak kat kedai tu dalam 10 minit tunggu tudung siap. I pilih cystal full kat awning dan sanggul. so budget dalam rm40-50 la tak lari.. takpe stil murah lagi.. hehe bila nak bayar, dia kira rm15! haaah! Ingat harga tudung je, rupanya dengan batu skali!! murahnyer!! tq kak! hehehe..giler happy.

pandangan depan

pandangan tepi, ada crystal lagi kat sanggul ;)
nanti kalau ada gambar baru, I upload yea.. daaa..!

14 comments:

.anieyz. said...

hi.. ada contact no kak fida x? or email? thanks :)

Wanie said...

simple & nice tudung nikah tu.minat la veil akak..

hidayah hiddensity said...

anieyz : kak fida kita contact by email je fidala8@yahoo.com.

wani : tq..ni semua yang harga rendah2 je..budget.hehe..

~ NANA ~ said...

comelnye dia...nmpk sgt2 sweet :)

hidayah hiddensity said...

manade..nana lagi super kiut ;)

kaklong said...

wah...gambar last tu yg best tu...kalo kak long, sure gambar las besarkan ke size paling besar dan letak kat kepala katil....gitu1....

CANTIK sgt!...tahniah yer dari kak long...;)

Asfiza said...

cantenyer veil...:)

salam perkenalan dari asfiza :)
http://asfizashary.blogspot.com

K.I.N.A said...

kina pakai tudung kak fida masa bertunang..u look gorges dear!

hidayah hiddensity said...

kak long : gambor biasa jer dari camera fon.hehe..
asfiza : veil cream tu kita sewa jer..
kina : owh..patut nampak kina jadi mutual friend! tq kina.. kita tgk dah gambar kawen awak cantik2 :D tahniah kina!!

+ Misz Anna D + said...

Congratulations my lovely Sis~ You look absolutely breath-taking on your special day ;) Sungguh happy semua berjalan dengan lancar. Semoga rumahtangga Sis & hubby tercinta akan dilimpahi dengan lebih banyak barakah & rahmat dari Allah s.w.t InsyaAllah *hugs*

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

wahh murahnye.katne kedai tu? yg kat bahagian depan sekali ye..ujung ke sana, pastu tepi jalan raya..ada satu kedai batu2 tampl kt tudung. yg tu ye??

hidayah hiddensity said...

misz annna d: tq for ur pray..amin... =)

rina : tu la.. salah satu kedai kat area mari butik tu..tapi bile dah jalan balik tak ingat masuk kedai mana dah..hehehe

Hunny Kitty said...

ai pun pakai veil dabel layer masa nikah~

hidayah hiddensity said...

hunny kitty: owh ya! nanti i datang singgah.tak sempat nak tengok bab veil lagi :)