My Anniversary tickers

Followers

Tuesday, December 11, 2012

Menanti Saat Bersalin dengan Compiusnya

Salam semua kawan2 dan readers!
"Saya preggy 37w 6d. masa checkup gynae bagitau anytime saje saya boleh deliver. tunggu rasa sakit atau turun tanda (show) darah, lendir atau air ketuban. EDD yang sebenar ialah 26 Dec 2012. Tapi gynae kata Insyaallah boleh bersalin sebelum 17 Dec 2012. masalah saya sampai sekarang belum ada tanda2 yang doc sebut tu, tapi perut memang selalu mengeras. patut kah saya ke hospital? belum ada sakit atau kontraksi juga. harap dapat bagi pendapat. "
Hehe macam biasa tengok tak keluhan / soalan camni? sape yang like Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung kat fb mesti dah tak terbaca dah post dari admin yang melambak2 kat newsfeed tu hari2. kadang2 baca seronok gak tambah ilmu, tapi kadang2 rasa cam hangin pun ye gak. tanya soalan berulang2 same je lebih kurang. mana reader lain tak bengang. hehe.. agak2 kalau kita anta soalan ni kat admin dia kena maki tak ngan mommies lain kat sana. kuikui ;D

Tapi ni kisah benar kita sekarang ni.. gynae suh tunggu sakit baru datang. sakit camne tu? sekarang ni tak sakit sangat tapi kadang2 je rasa macam sakit pinggang. rasa cucuk2 kat pinggang macam kena cucuk pin. hari tu doc kata tu angin. memang compius la.. takut plak tak sakit tak 'show' tetiba je dh nak beranak. adeh!

yang merisaukan tu takut tak perasan dah ada dilation tanpa sakit..

  • gynea kata baby dah masuk tempat dia, position dah betul *dah engaged gamaknyer*
  • to shorten labor process, doc advise suh g jalan2, window shopping and banyak naik tangga -  kita duk umah sewa 5 tingkat seumur hidup tak penah naik lif! memang tangga saje. tu belum kira gi makan naik turun naik turun lagi? dah buat la tu....
Sesungguhnya tiada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan Engkau Ya Allah. Maha Suci Engkau Ya Allah sesungguhnya aku dari orang yang membuat zalim..

Maaflah kalau entry ni me'meluat'kan sesetengah mommies *chewah!* kita tengah mengoggle acane doc kira dilation tu. so tengok gambar je la :) take things positively. ni semua ilmu yang manfaat.


ni terbukak 2cm

Ok tu saje buat hari ni, dah tak tau nak buat aktiviti ape dah kat umah ni. Maternity Leave dah start semalam 10 December 2012 :)

p/s : rabbi yassir wala tu'assir, Ya Allah Kau permudahkanlah jangan kau susahkan..

8 comments:

Syima Syaz said...

sabar ek...tak lama je lagi tu.tido puas2 dulu.kang ada baby takleh tido suka2...hehe

BAIZURA NATASHA said...

I nervous on behalf u.. :) he..all the best dayah.. Inshaallah,moga semua dipemudahkan.. Btw, u keje maybank eh?

hidayah hiddensity said...

syima syaz: tu la..klu tak, kita ok je tp bila gynae predict lebih awal seram plak..penantian penyiksaan.. erkk!

baizura natasha: tq awak! sama2 menunggu hari:) haah maybanker la.. :)

Cik Hazz said...

mesti rs x sbr kan.. heee.. even da bukak 1-2cm, ok lagi kalau contraction x teruk rsnya kot.. ;) teruskan jer brjalan byk in shaa Allah dipermudahkan.. i haritu pun nervous jgk. heehe.. klu based on my experience, klu rasa sakit pinggang tu x berhenti & perut tak berhenti mengeras, haaaa da makin dekat sgtlah tu. tp klu x sure, gie jer hospital.. 1st time kann, diorg pun paham. at least klu perlu diorg sruh admitted & klu xda pape diorg sruh balik. ;)

hidayah hiddensity said...

cik hazz : takde experience kn..heehe.. tapi sakit on off. ni dah ok plak. :) klu sakit lg, ke spital la jawabnyer.heehe

sweethemohemo said...

salam, saya pun menunggu hari jgk.. my due date 21 Dis ni.. tapi still xde ape2 tanda.. dlm hati risau jgk.. harap2 semuanya dipermudahkan.. ;)

hidayah hiddensity said...

sweetthemohemo : wsalam samela.. baru tau seksa jugak menunggu, bila nak kuar pun seksa gak kot.hehe. all the best, insya allah dipermudahkan kita sama2 ok :)

BAIZURA NATASHA said...

Hee..i x ingt whether i ada bc somewhere in ur blog ckp yg u maybank or ntah cmne i rs cm u maybankers. Hehe