My Anniversary tickers

Followers

Sunday, September 23, 2012

3D4D scan at Setiawangsa

Hello and Salam to all friends, m2b and readers

...and Doc Wan confirmed my baby's gender 100% Insyallah BOY! owh my little caliph!

Ceritanya, we all buat appointment at Klinik Family, Dr Wan Kamariah at Setiawangsa. Landmark? berdekatan Ikan Bakar Sekinchan ada deret shoplots. 

Ni address nyer
KLINIK FAMILI DR WAN KAMARIAH
NO 19G, JALAN 9A/55A TAMAN SETIAWANGSA
54200 KUALA LUMPUR
TEL : 4256 0462 / 42568849

Sesi amik masa plus minus 30-60 minutes for details scan. Sonographer will measure the details, and here are my findings:

  • single / twin
  • fetal presentation cephalic / breech / transverse
Longitudinal lie, the head enters the pelvis first. see Vertex Presentation
  • sex xx / xy
  • fetal movement yes / no
  • fetal heart rate 148 bpm
  • placenta anterior / posterior / low lying


Left : posterior placenta
Right : anterior placenta 

  • liquor adequate / not adequate ( air ketuban )
  • fetal brain measurement
  • fetal appearance nose, lips, ears, spine etc..
  • cardio and chest
  • abdomen stomach, kidney, bladder, cord position etc..
  • upper limbs and lower limbs
Harga per session : RM 160, 1 photo printed and all softcopies will be given in the form of CD. you also may bring your own pendrive. ada few clips (AVI format) provided duration about 8-30 seconds to see your baby motion, best!! 

So far ramai yang gi 3D4D scan at Klinik Jezz (correct me if I'm wrong) location in Ampang. tapi since I dapat info 3D scan available at Setiawangsa, and boleh walk in je tanpa appointment, we all pun pegi la.. senang! looking forward for another session at Jezz gak.

Satu pengalaman yang sangat unik and berharga bila dapat dengar heartbeat baby, tengok movement baby secara live and dapat tahu condition baby sihat! and rasa nak buat lagi, sebab baby tanak tunjuk muka! geram mommy =)

Ahha! Doctor ada advise and recommend, for those yang baru pregnant between 4-12 weeks juga disarankan buat 3D scan to ensure and detect sama ada baby down sydrome or normal. sebab doc boleh tengok if baby ada defect seawal trimester 1 sampai 12 weeks sahaja. ada 3 features yang doc check, and salah satunyer ialah hidung *normally baby ds ni takde batang hidung*

Okey, here is my little caliph!

video
posisi baring sandar kepala atas uri. tengok tu, siap tutup2 muka and menggeliat lagi..
alahai baby mommy :)

Till then, jumpa lagi!

Thursday, September 20, 2012

Maternity Belly Belt and Bra Extender

Hye and Salam to all friends..

Akhirnya kita terpaksa akur dengan ukur lilit pinggang yang dah tak boleh menampung luas dan lebar pewot dah. terseksa plak rasa nak pakai kain baju kurung tak muat.. So finally, beli jugak la belly belt ni..

Harga RM79.90 available kat mothercare. ni I beli kat KLCC.
Ada 2 set, set button and kancing. each set ada 2 size pendek and panjang.
ni ada tunjuk cara pakai..
I'm losing my waistline week by week! takpe la.. ada baby kan? heehe.. for me, agak pricey jugak la belt ni, tapi dah sampai 6 bulan ni, tak jumpa lagi brand murah, nak diy mintak maap le... so terpaksa beli. sebab baju kurung kebanyakkan nyer boleh pakai lagi, sebab pewot kecik, kain je problem. so dengan belt ni, banyak dah la baju available nak pakai g keje.. I tak beli pun baju pregnant, tak minat. semua beli baju2 biasa saje, cutting wanita yang loose sket..

Dan selepas ni, ada lagi la 'gadjet'2 tambahan lain yang kena cari demi mengelakkan pembaziran.. mari berjimat!

Bra extender! heehe

Wednesday, September 19, 2012

Ulangtahun Pertama Perkahwinan yang ^%@$&! kan..

Hye stress!

Baru lepas anniversary, masih belum terlewat ingat nak buat surprise to my hubby, last2 kita yang dapat surprise!

  • plan nak gi bercuti kat utara, accommodation dah booked. last2 kena cancel, hubby ada urgent meeting. giler hampa.. hmm.. :(

  • nak buat 3D4D scan with hubby, 1st time nak tengok budak tecik la katakan.. sampai klinik doc takde. ritu kata takyah appointment, walk in je. owh.. public holiday katanya,walaupun hari tu cakap doc available monday-friday..

  • pegi hospital nak refer doc bersalin.. kena buat ofice hours plak.. and lagi kejutan, pakej bersalin naik harga RM600 from actual pakej!adeh.. banyak beza tu.. pastu hospital mintak buku merah checkup kerajaan. satu hal plak kena buat..

  • memandangkan plan anniversary semua tak menjadi, I pun saje2 la gi cari kedai stainless steel nak engrave something for my husband. hadiah dah takde, at least adalah sesuatu untuk kenangan.. *teruknya wifey ni!* I buat lebih kurang macam ni..




I engraved layout dia camni..  satu put my name, another one his name.

Front
H&H
16.8.11

Back
hidayah / hafiz

Ye..memang biasa2 je kan? tapi bermotif tau. nak letak kunci rumah baru bulan depan nanti. hehe.. So I tempah 1 pair la for both of us.. tetapi malang tidak berbau.. I dah tersalah engraved wedding date I! patut 16 Sept 2011, I gi buat 16 Aug 2011 :( Ya ampun!!!!!!!!!!

Apelah yang terpikir dalam kepala otak ni.. ni banyak sangat pikir sebab vacation cancel la ni.. tu pun perasan lepas hubby tegur " Nape 16 Aug? kan 16 Sept.. Tengok papa lagi ingat date tau... " *dush* kena sebijik!

So conclusion! hari ni I tersangat2 down : / *sob sob*  

Sunday, September 16, 2012

Happy 1st Anniversary Dear Husband..


1 wonderful year with you..

I thank you Allah

from the deep center of my soul

for the amazing, wonderful husband Hafiz Ramli You have given me.

This gift from You blesses me

with joy, peace and fulfillment,

every minute, every hour, every day.

Ya Allah, please keep him safe, blessed,

and let us be together eternally. Amin..

HAPPY 1st ANNIVERSARY, husband.


Maaf sebab tiada hadiah

tiada percutian special

tiada sms & kad ucapan romantik

tiada fine dining

tiada.. tiada & tiada..

Hanya yang ada kasih sayang, doa dan perhatian yang tak berbelah bahagi dari seorang isteri yang cute lagi berkaliber. hihihi!
muaaah!

LOVE ya!


Sunday, September 9, 2012

Baby Gender Surprise!

Salam and hye everyone!



Hello my 6 month baby mommy..

Papa and mommy excited nak jumpa doctor to confirm and tengok baby's progress. yang selebihnya nak penuhkan wish papa eager nak tau mommy carry baby boy ker baby girl. hehe. for me, I dont mind either one. Alhamdulillah.. baby boy or girl dua2 mommy tunggu.. papa ajak check sebab senang nak shopping barang baby and pilih nama.. setuju!

Now mommy dah tau.. macam2 speculation yang depa buat pasal gender baby ni..

Bentuk fizikal badan
Perut bulat meruncing ke depan                       : BABY BOY
Perut melebar ke tepi kiri dan kanan pinggang : BABY GIRL

Carta kalendar cina : if conceived age 27, months of conception March, BABY GIRL
boleh rujuk carta ni,*hanya tujuan suka2 yea, jangan percaya*



Family background 
If ikut keturunan papa banyak BABY BOY
If ikut keturunan mommy ramai BABY GIRL

Pemakanan mommy di awal kehamilan
If suka minum minuman kurang manis, masam2 dan berasid BABY BOY
If suka minum banyak minuman berkarbonat, beralkali         : BABY GIRL

Posisi tidur mommy 
After conception, tido mengiring sebelah kanan : BABY BOY
After conception, tido mengiring sebelah kiri     : BABY GIRL

Instinct 
papa      : BABY BOY kot.. kuat menendang active semacam.
mommy :  mommy no idea.. 50/50.. mommy rasa BABY BOY, tapi bila orang kata perut kecik and melebar maybe BABY GIRL, plus scan 4 months and 5 months doc senyap je, mommy pun terasa2 la dalam pewot mommy ni girl kan?. entah! hehe

Okey, till then! ha? apa jawapan nyer? tunggu.. nantikan jawapan minggu depan lepas balik dari 3D4D scan. today scan 2d je =) korang rasa?

Sunday, September 2, 2012

Finally I've got my keys! Hiddensity's House :)

Lagi satu Love Planner 2012 tercapai.. syukur kepada Allah.. kami terima kunci Ramadhan yang lepas, 3 Aug 2012..

Happynyer setelah bertungkus lumus dalam proses nak membeli rumah penat lelah sakit kepala semua, akhirnya secara officialnya rumah kecik ni dah jadi milik kami.. syukur alhamdulillah..

Bermula la plan renovasi rumah yang diidam2kan yang dijangka akan bermula insyaallah 10 September 2012 ni. harap2 dapat bawak baby masuk rumah baru. kalau ikut deal ngan kontraktor, proses akan ambik masa sebulan lebih. kena standby duit jela... (-_-") request nak mintak siapkan awal, sebab nak bersalin kat rumah baru. tak larat naik turun tangga rumah sewa sekarang tingkat 5. mengah ok!

Idea minor renovation saya
  • kitchen cabinet
  • walk in wardrobe room
  • tukar pintu semua bilik
  • install grill luar
  • extend dapur besarkan
  • plaster ceiling + add on led lights
  • tukar tiles living room, restroom dan kitchen
  • laminating floor for all bedroom 
  • customade shoes cabinet
  • customade tv cabinet

Ni la rumah kecil tiang seribu saya.. cukup la untuk berteduh kami sekeluarga..

blok apartment dari luar

living room

master bedroom

pintu rumah saya *grill belum siap*

yang pink tu open kitchen

.. ruang lain2 bedroom 2, bedroom 3 (walk in wardrobe) dan laundry room (sudah diconvert jadi dapur) takde gambar yang clear plak.. tunggu siap nanti la akan diupdate insyaallah..

Project seterusnya.. 
  • Furniture hunting
  • Electrical appliances hunting
  • Interior fittings, kitchen utensils and deco shopping
mari brainstorming camner nak 'luaskan' rumah kecil ni.. adeh, abang contractor pun dah pening!