My Anniversary tickers

Followers

Saturday, July 6, 2013

First Solid Food Zain Iskandar

Salam..

Mencabar jugak rupanya nak bagi baby makan. Zain peminat tegar susu enfalac. Dalam umur 6 bulan ni sekali shot 8oz susu. Maybe sebab first time nak makan, dia macam takut nak try.

My bad tak sempat buat homemade puree for him. So I bought organic baby food. Dah lama tengok kat superbuy pikir2 then terus beli.


First day bagi pear + rice pudding

Reject! I rasa puree tu sedap je rasa manis. First masuk mulut dia buat muka semacam konon masam. Nak try second spoon, dia tutup mulut and toleh tempat lain. Bila bagi jugak dia sembur babbling.. adeh.


Second day homemade puree red apple + kurma + raisin

Makan. Tapi satu sudu je. Ni baru sukatan meningkat jadi 2 sudu. Kalau lebih memang dia reject.

Recipe apple puree
2 biji apple merah fuji. bau wangi and manis
3 biji kurma
7 biji raisin kuning

Semua bahan dikukus, buang kulit dan blender halus. Bekukan.



Blender beli yang biasa je.. so boleh ngan mommy nak buat juice :D


So far dah berlalu 2 minggu, recipe ni tak mendatangkan alergy for z.i. so next week kita try pear plak okeyy!

3 comments:

cha said...

mcm sedap je kita org besar pun boleh makan huhu

PuanSyimaSyaz said...

biasa tu 1st time try something new... hehe..nanti dah 8mons blh la u cuba mcm2 resepi.walaupun kdg2 beriya kita masak tapi takde luak pun...heheh..

goodluck

hidayah hiddensity said...

cha : mmg sedap kot apple puree.. sbbmanis dtg from kurma n raisin. mmg best. dah rasa.

syimasyaz: tq. haah.. mcm tanak makan je tgk.. majuk mommynak masak.