My Anniversary tickers

Followers

Friday, July 26, 2013

Pneumokokal dose pertama z.i

Salam Nuzul Quran.. hari ni selangor cuti, tapi mommy kena masuk opis OT. terlupa plak appointment anak bertuah untuk vaccination seterusnya.. mana dan nak delay2 lagi. Nak cucuk anak weekend klinik tutup, weekday takpat cuti, xcukup workforce sampai cuti umum pun kena masuk opis? Kalau xde hal dengan anak memang keje tapi bila sangkut paut ngan anak sorry! Saya sedia terima tindakan selanjutnya. I dont care!

Dose 1~ 7 bulan
Dose 2 ~ 8 bulan
Dose 3 ~ 12 bulan

Nak mintak cuti tak semudah yang diharap.. nak mc tak wajar plak mmg cuti. Jadi mintak time slip je la.. apa lah nasib..Tengah Q kat Klinik Keluarga Dr Dahlia sambil tunggu doc panggil ada banting pasal pnuemokokal berdiri depan pintu doc..

BAGAIMANA PENYAKIT PNUEMOKOKAL MEREBAK?

KUMAN PNUEMOKOKUS
*terdapat dalam hidung dan kerongkong kanak2 yang sihat bawah umur 2 tahun
*merebak dengan mudah dari seorang individu kepada individu yang lain dalam bentuk titisan air apabila bersin atau batuk.

BAYI BERISIKO
*bayi yang menghadiri nurseri atau pusat jagaan harian
*kanak2 berumur 5 tahun ke bawah
*kurang daya tahan atau imuniti kepada jangkitan
*pernah mengalami jangkitan pada telinga tengah, sebelah dalam gegendang telinga
*terdedah kepada asap rokok
*kanak2 berpenyakit kronik seperti diabetes, jantung, paru2 atau buah pinggang.

Ni ikhtiar je.. at least ada usaha dari kita untuk elakkan.. yang selebihnya serahkan pada Dia..kata doc if terkena serangan virus pun maybe mild je.. nauzubillah mintak dijauhkan..
Sempat menimbang z.i.. alhamdulillah 9.4kg.. membesar dengan sehat anak mommy..


harap2 semua okeyy la.. mommy risau zain demam... huhu..

Opps! Lupa time slip! Urrgh...

4 comments:

ComelComot said...

saya blom lagi sebab baby baru 3 bln kena tggu injection berantai die settle dulu baru nak g dapatkan vaksin ni. isau gak kadang2 anak saya suka bersin..tapi xda demam plak..check doc ckp die sehat..minta2 dijauhi lah benda2 xelok ni kan.

Umi Qi said...

Good job dear...akhirnya zain suntik sudah...weeeee good mommy :)

hidayah hiddensity said...

comelcomot: takpe.. cuba refer paed tanya bila sesuai bagi jap.

umiQi: yeayy! syukur!

amin raha said...

obat hernia yang paling mujarab dan tepercaya adalah merek Citrus Aurantium Compound. hal ini bisa dibuktikan dengan banyaknya pasien yang memilih produk ini ketimbang harus melakukan operasai hernia.

Para pasien biasanya juga akan menggunakan celana hernia agar penyakit mereka cepat sembuh. Jadi pada intinya, kombinasa antara obat hernia dan celana hernia akan menjadikan anda cepat sembuh dari yang namanya penyakit hernia.



BACA JUGA :


Bayi rawan terkena hernia

Penyakit hernia

Penyakit hernia pada wanita

Penyakit hernia

Naruto Shipuden Ultimate Ninja Storm 4

Hardisk External Murah

game pc

bel sekolah