My Anniversary tickers

Followers

Monday, August 26, 2013

Resepi Aglio Olio Spagetti Mommy Z.i

Hye gojes! Today kita nak share recipe aglio olio spaghetti dengan mommies dan kawan2 semua. Kalau ikut dapur kat rumah ni memang selalu sangat masak olio ni sebab senang sangat nak buat, sihat *ye ker*dan kenyang.

Bahan2 asas :

Sebungkus spagetti angel hair
Olive oil
Meat loaf, udang, minced beef, corned beef, mussle.. *mana2 yang sesuai*
Garlic 3 ulas cincang halus
Garam
Parsley flake
Shitake kering

Bahan perisa:

Mana2 yang sesuai
*tumix, cukup rasa, kiub ayam serbuk*
Chilies flake
Mixed herbs, pizza seasoning, paprika
*tak buh takpe, rasa tak efek sangat*

Cara buat
1. Rebus spaghetti dalam air mendidih, masukkan garam siap2 dalam 1 sudu. Dah lembut, ketepikan..
2. Tumis garlic cincang dalam olive oil. Takyah sampai garing sangat nanti pahit.
3. Masuk lauk yang nak. If nak buh  meatloaf boley potong memanjang dan masak sket atas api.
4. Masuk spaghetti, masuk perasa pilihan eg. tumix. Sprinkle dengan parsley dan chilies flake dan garlic powder kalau ada.
5. Kalau ada shitake dah rebus boley letak dan tambah herbs pilihan jika nak.
6. Siap!!

Ni la makanan sarapan dan dinner me + hubby. Kalau ada potluck nak cepat memang buat olio je. Walaupun tak cukup bahan, cendawan takde..ku gagah jugak bawak je jamuan hari raya rumah Aty Farid semalam. Dalam fridge ada chicken meatloaf belasah je.heehe..

Tips:
Spaghetti siap rebus basuh ngan air untuk elak melekat.
Dah siap goreng kalau spaghetti kering boley letak olive oil kemudian.
Perencah dah banyak perisa, takyah buh garam dah, so far tumix yang paling sesuai *secret ingredient ni* hehe

Pilih satu je yea..jangan buh semua plak!

4 comments:

Chekgu Azrine said...

menarik nanti nak try..anak2 suka makan spageti

Renee Meow said...

Dah lame xsinggah blog u dear... :D nampak sedapppp..tetiba jadik lapo..hehee.. :)

hidayah hiddensity said...

kak azrine : senang dan sedap. budak2 mesti suka.

renee : buat jangan tak buat!hehe tq singgah :)

amin raha said...

obat hernia Mujarab hanyalah merek Citrus Aurantium Compound, banyak pakar medis lokal ataupun intertnational mengakui khasiat produk ini benar - benar ampuh dan terbukti sangat mujarab untuk sembuhkan penyakit hernia.

Apalagi bila anda juga menggunakan celana hernia butterfly secara rutin dan teratur, maka saya jamin bahwa penyakit yang sedang anda derita pada saat ini akan segera hilang dan tak kembali untuk selamanya.



BACA JUGA ARTIKEL INI :


mencegah hernia pada bayi

Penyebab Hernia

cara menyembuhkan hernia

Penyebab terkena hernia

System Requirement Naruto Shipuden Ultimate Ninja Storm 4

Hardisk External terbaik

jual game pc murah
bel sekolah otomatis