My Anniversary tickers

Followers

Monday, January 30, 2012

Love Planner 2012 : Nak Beli Rumah

Our no 2 Love Planner 2012 untuk ada rumah sendiri pada tahun ni.. motif untuk duduk sementara waktu dah untuk sewa jika ada orang berminat. sekarang ni masih dalam proses survey2 rumah dan lokasi.. susah jugak yea..

Criteria kediaman pilihan hiddensity

Lokasi

sekitar setiawangsa, gombak, taman melati, setapak, ukay perdana dan persekitarannyer. atas sebab we all tanak berjauhan dengan our parents and in law yang duduk di Kuala Lumpur.

Harga

murah! senang citer. hehe sebab baru kawen ni faktor kewangan ni belum stabil lagi.. jadi kalau nak beli banglo or double story memang tak mampu la nak bayar bulan2 kat bank dengan gaji yang sebegini.. hehe.. nak2 plak lokasi yang nak tu kan.. memang tak la kan..

Jenis rumah, keluasan dan rekabentuk

atas sebab sekatan harga yakni bajet kami yang terhad, jadi rumah pun tak boleh demand sangat. sama ada rumah apartment/flat baru atau rumah teres second hand.. betul tak? pilihan kena realistik la.. saya akur.. huhu. kalau landed boley la dapat 900-1200 sf. keluasan I tak kesah.. even rumah sewa sekarang ni pun kurang 600sf tapi we all selesa je.. duduk berdua je pun.. kan? so kalau dapat area 800sf  3 bilik pun dah memadai kot..

Kemudahan persekitaran

yang penting kena ada laluan bas or feeder bas ke lrt sebab I pengguna tegar lrt dan public transport. hehe.. dah kalau boleh dekat ngan kedai, sebab senang nak beli makanan kalau sesak2 dapur habis gas!

Lain2

nak pak guard, swimming pool, gym, dekat masjid, ada nursery, covered parking, lif, tanak tinggi sangat (takut lif rosak) dan lain2..hahhahaha! tentukan jenis pegangan bebas atau pajakan berapa tahun. freehold lagi baik. cari condo la gitu verangan lebih! wehehe

ok! tu jer info buat masa ni.. sekarang ni dah tersuka satu kawasan kediaman di sekitar Ulu Klang. hehe.. harap2 ada rezeki kat sini :)

Motivate diri : ukur rumah di payslip sendiri ;)

Sedikit info :

Rumah siap vs projek perumahan baru

rumah baru dah tentu siap boley terus duduk. tapi harga lebih tinggi sebab kita beli dari owner bukan dari pemaju. mesti dia markup dah rumah tu. boley naik harga sekali ganda.

Projek baru kena tanggung risiko rumah terbengkalai, harga memang seperti yang dijanji,  hartanah boley melambung bile kita nak jual balik lepas dapat kunci. tapi kita dah kena mula bayar kat bank walaupun belum boley duduk. ken aada plan yang solid nak duduk mana sementara rumah siap maybe dalam 3 tahun or lebih. kena kaji rekod pemaju ada kes terbengkalai tak.

Prosedur membeli rumah

bayar booking 3% or any amount required. kadang2 pemaju mintak bayar RM 1000.00 untuk booking
.
.

bayar lebihan 7% upon signing Sale and Purchanse Agreement (S&P)
.
.

hantar document ke bank untuk buat pinjaman dalam masa 2 minggu
rujuk pemaju, kalau loan reject, deposit dapat ke hangus, ada penalti tak?
.
.

kalau lulus, bank akan bayar pemaju. pemaju akan inform bila dapat kunci dan bayaran lain jika perlu dibayar (deposit electric dan air)
.
.

kalau rumah siap, dah boley duduk, kalau projek baru kena monitor progress rumah sampai siap mengikut spesifikasi seperti t&c


... setelah meneliti semua faktor, kami memilih membeli rumah siap from owner.. 2nd hand house.. tunggu update seterusnya! hehe

11 comments:

choclairissa @ intan marliana said...
This comment has been removed by the author.
choclairissa @ intan marliana said...

i pun ngn husben plan nk beli rumah jgk..tp still nk cari rumah landed area ampang adelah sgt mahal..hurm teruskan kene kumpul duit n survey..harap2 adela suatu hari nnt org kaye mane2 yg desperate nk jual banglo dgn harga murah..lalu rezeki kami :)hehehhehe..verangaannnn

hidayah hiddensity said...

btul la awak... harap2 ada miracle kan? kita doa awak dapat bungalow harga apartment.hehe

r.i.n.a said...

pemaju kite gtau kalau loan kene reject, duit booking dpt balik..kalau sendiri cancel, mmg hanguss.hehe
semoge dpt beli rumah idaman.. :)

hidayah hiddensity said...

rina : haah, katanyer gitu. tapi nanti dia akan tolak admin fee lagi kot.. amin.. harap2 ada rezeki.. rumah kecik pun syukur.. ada rezeki..

Cik Zimie said...

all the best dear!!! landed house mmg mahal area klang valley. *nagess* nampaknye kene duduk aprtment jela.i tak kisah,asalkan namanya rumah.betul x?hehe

hidayah hiddensity said...

btul awak..asal duduk ngan hubby, umah kecik pun layann lalalala.... ;)

mrs irmidrza to be said...

selamat berusaha mencari rumah baru...miza b2b 2012 dtg lawat cari ilham wed prep..=)

folo u sis...folo me back ya..

http://lildrwalimah.blogspot.com/

hidayah hiddensity said...

mrs irmidrza: hi babe, tq. follow u dah

Munnafendy said...

all the best! me baru je approve loan untuk rumah kat area puchong. lama jgk nak tggu result. dokumen kalau xde masalah insyaAllah cepat je setel

hidayah hiddensity said...

munnafendy: tahniah!! puchong byk naik rumah baru yang cantik.. tapi jauh from family.. jgan lupa update story rumah baru..=)