My Anniversary tickers

Followers

Monday, November 5, 2012

Kelas Persediaan Bersalin (Antenatal)

Date : 4 November 2012
Place : Grand Seasons Hotel, Kuala Lumpur
Time : 8.00 am - 6.00 pm
Anjuran : Hospital Pakar Al Islam, Kampung Baru
Fee : RM 100 per couple
Rating : 4/5

Tentative Program
  • Anak Satu Anugerah Ilahi
  • Perubahan Kehamilan & Penjagaan Antenatal
  • Proses Bersalin
  • Kaedah Mengurangkan Kesakitan Ketika Bersalin
  • Penjagaan Pemakanan
  • Persediaan Kemasukkan Wad & Penyusuan Susu Ibu
  • Penjagaan Gigi
  • Penjagaan Bayi
  • Senaman Antenatal

Sedikit info untuk dikongsi sepanjang we all attend kelas ni.. Info memang membantu dan merubah perspektif kita tentang kelahiran, penting ada ilmu antenatal ni. ingat semua kita dah tau and akan ada orang ajar, tapi sebenarnya lagi banyak belajar, lagi banyak yang kita rasa perlu cari and tak cukup. memang program macam ni amat digalakkan la untuk mommies yang belum terfikir nak g. exposure yang bagus bukan untuk mommies je, tapi untuk daddies2 sekalian. so baru dia tau. hihihi

Komen
Macam biasa ada yang ok ada yang so-so.

Yang best
  • Topic favourite - Penyusuan Susu Ibu & Kaedah Mengurangkan Kesakitan Ketika Bersalin.
  • Food best! dari sarapan, lunch hotel buffet sampai la minum petang.
  • Parking hotel dapat flat rate rm 6.00 *kalau tak dalam rm 22.00 - 23.00 jugak la sehari*
  • Dapat goodies anmum and group photo.

Yang tak berapa best
  • Break 1hr for lunch and prayer tak cukup since surau sangat tak melambangkan surau hotel.
  • 1 hotel room tanpa katil dia buat jadi prayer room, imagine lebih dari 20 orang nak solat. ibu mengandung amik wuduk kat singki? lantai toilet bertakung? owh.. jangan la bagi malu hotel.. akibatnya, ramai yang terlepas intro next session. lambat masuk kelas.


I la dua dari kanan tu.. 8 months preggy mommy
ni time kelas.. nampak tak arrow kuning tu. ehem2 ;)
senaman antenatal - praktikal
dalam bag Anmum ada termometer baby from Anmum and sample susu
dalam bag new mom bag ada diapers petpet and baby love, dettol solution, johnson toiletris 
sijil penyertaan
Later ada masa nanti I postmortem topic2 kelas yea.. bye!  

2 comments:

Zimie said...

bestnya. tak sabar zimie nak gi gak. skrg macam awal sgt pulak hihi

hidayah hiddensity said...

zimie: dalam kelas tu, majority trimester ketiga. peserta ramai yang 6 bulan keatas. nanti gi ek.. seronok tau. g lewat pun takpe, senang nak ingat tak la lupa... =)