My Anniversary tickers

Followers

Thursday, November 15, 2012

Perineal Massage

Hello mommies and readers,

Entering final trimester of pregnancy for sure ramai yang dah buat or study pasal perineal massage kan?

Apa tu urutan perineum?
perineal massage ni urutan di bahagian antara vagina dan dubur menggunakan pelembab pilihan masing2 untuk memastikan kawasan perineum kenyal or flexible untuk mengelakkan koyakkan besar masa bersalin nanti. paling elok mula buat seawal 32 minggu ke atas, dan amat digalakkan untuk first pregnancy.

Jenis lubricant or pelembab sesuai
virgin coconut oil (vco), olive oil and perineum massage oil or lotion. ada jual kat mothercare. I pakai Tanamera Vco je.

jangan guna : baby oil and petroleum jelly, untuk elakkan kerengsaan di bahagian vagina

Mesti buat tak?
terpulang.. ni langkah berjaga2 untuk elakkan koyakkan besar sampai montot nanti.. ee.. seram tak? hihi..

Bahan yang diperlukan

  • cermin
  • hand sanitiser
  • tisu
  • massage oil or lubricant pilihan
  • suami :D
Camner nak buat?

  • Basuh tangan bersih2, boleh guna hand sanitiser lagi senang
  • Cari posisi yang paling selesa
  • Guna water based lubricant cam KY Jelly ke, tak pun olive oil, vegetable oil or Vitamin E oil on thumbs and perineum
  • Mulakan urutan, posisi jari ikut gambarajah di atas
  • Press downward towards the rectum and to the sides at the same time until terasa a very slight burning
  • Tahan selama 2 minit
  • Breathe deeply and slowly and try to relax the muscles
  • Keep pressing down with the thumb and slowly and gently massage back and forth over the sides of the vagina in a ‘U’ motion for 3 minutes.
  • Relax and repeat

boley mencangkung and boleh berdiri sambil letak kaki ke atas kerusi or katil. sila guna cermin. or boley refer video ni.

Kebaikan urutan perineum
  • bahagian perineum akan menjadi elastic and supple jika diurut secara konsisten
  • insyaallah kalau perineum elastic, boley skip episiotomy *takyah doc gunting*
  • meredakan tekanan bila kepala baby nak kuar nanti
  • jika suami yang buatkan urutan, menguatkan 'bonding' for both hubby and wifey *opps!*

Buat sendiri ke hubby buatkan?
mesti nak hubby buatkan kan? hehehe.. macam I yang jenis seriau ngeri ni, lebih baik buat sendiri. sebab selalunya wife yang ngeri lebih, husband okeh jerk! if buat sendiri, kita boleh control tahap kekuatan dan kedalaman urutan tu. so, kalau I better buat sendiri.

Bila nak buat?
setiap malam sebelum tido, lepas kuar toilet, lepas mandi. boleh repeat 2 @ 3 kali sehari ikut kemampuan. 5-10 minit session.

Sakit tak?
Mula2 tu sakit la skit, dah buat banyak kali memang nampak beza tahap elasticity tu so kurang sakit. geli? ada la sket kalau hubby buatkan...

usaha tangga kejayaan! bye

10 comments:

Syima Syaz said...

dulu pernah try buat, tapi sakit sgt so tak buat...hehehe...

mmg kena gunting tapi nasib tak besar

Zimie said...

ouch tengok gambar pun dah terasa ngilu part tu hihi thanks sharing dayah. nnt nak try buat gak..

izfanora said...

hukhukhuk.. seram..

eila fazdli said...

mcm sakit jerk...huhuhu

hidayah hiddensity said...

syima : sakit gak la.. tapi tak tau brp dalam kena buat, xpat agak. so if tak mampu, buat sekadar boley je.. if kena gunting gak,pasrah je la..

zimie: tu la,at least ada effort nak elakkan episiotomi tu..

izfanora: kita pun seram, cuba skit2 hari2 lama2 dah berani sket..

eila fazdli: try dulu wak! :)

supermommapots said...

Utk mommy yg Dah pernah bersalin n pernah Kena gunting ok ke buat?

hidayah hiddensity said...

supermommapots : ok, stil boley! kalau rajin boleh baca review dalam mingguan wanita testimoni set bersalin tanamera. da ibu bersalin anak 2nd 3rd tak koyakk..

Irsya Healthy House said...

nice info :)

hidayah hiddensity said...

Irsya Healty House : tq, sharing2 :)

Cik Puan Rara said...

huaaaa,ngilu pulak i.i xbuat sbb dh mmg tau czer punyaaaa.ahahahaha