My Anniversary tickers

Followers

Tuesday, November 6, 2012

Perfect Shopping Time for your Newborn Baby

Hello friends and readers! 

Sebut pasal shopping, terus excited! basically nak shopping barang baby paling baik time 2nd trimester. since time ni kita dah kuat, pewot pun ringan lagi, dah abis morning sickness, dan yang penting ada yang dah tau gender baby. tu lagi syok. boleh dah beli skirt ropol2 or prewalker nike or adidas snickers kan? mari kita share tips bershopping barang baby.

Mana satu perlu or penting, mana satu nak dan boley beli kemudian?

Checklist shopping
buat list mana yang rasa perlu dan kena dahulukan. lain orang, lain prioritynya. bagi PJJ wifey, perlu carseat dulu, sebab hubby jauh susah bawak baby g klinik. tapi bagi sesetengah wifey, baby boley carry while hubby driving.

Prepare awal tak salah
ada parents or orang tua2 tak galakkan beli awal, tak elok. kalau miscarriage membazir je barang y dah beli. for me, takde masa yang dikira awal pun. ajal maut di tangan tuhan. beli awal tak salah sebab kita nak kejar sale or promo untuk penjimatan. moreover, mana tau lagi delay, lagi tak larat jalan, tambahan plak nanti check up baby lagi kerap kena buat. tak best terkejar2. better trimester pertama, blogwalking cari info dulu, price and product then masuk next trimester dah boleh start shopping.

Limit the number of newborn baby outfit
Sila expect gift yang bakal anda dapat nanti. mostly akan bagi baju size nb. baby pula cepat membesar. jadi beli la baju nb berpada2, maybe boley lebihkan yang 3-6 months ke to shop.

Preloved  item?
Tengok kesesuaian. boleh diterima, normally from relatives yang nak jual murah or even pinjamkan sementara. baby cot ke, baby cradle ke atau barang2 lain.for mommies yang nak beli barang perabot baby second hand, check barang dulu takut condition tak bagus, penah jatuh ke, rosak ke dan pastikan berbaloi ngan harga yang ditawarkan. sekarang kat Mudah.com pun ada orang jual barang baby terpakai.

For me, I dont mind second hand item if orang nak bagi pinjam *tapi normally diberi sukarela tanpa minta*. dan ada antaranya yang belum guna lagi. still new dorang beli lebih tak sempat pakai. rezeki baby la tu.. hihi. so far, ada offer untuk carseat and baby cradle. yang dah amik baby binder 8 helai new and nappy liner new. thanks!

Kirim barang overseas
Bagi sesiapa yang ada family airline crew, boleh la kirim barang2 baby yang boleh dapat dengan harga yang berganda2 murah kat FOS dia. maklum la dorang jual baju ikut season, lepas je terus antar FOS. I berkesempatan kirim baju baby kat officemate yang ke US, dan memang nak bershopping di Desert Hills Premium Outlets. berbekalkan 100usd, ni yang I dapat..

Tarra! Oshkosh B'gosh baby clothes!

size fit up to 6 mth. geram tengok jeans tu! :D

Ok till then!

2 comments:

Irsya Healthy House said...

wahh..banyaknya dah shopping baju bby..sy beli cket2 je...ikut ati sume nk angkut...hihi.. eyhh, ade kwn ke duk overseas?? kalau ade lehh tumpang bli stroller...hihi ;)

hidayah hiddensity said...

Irsya : takde pun. ni tumpang kirim kawan g holiday. mothercare sini price double. kita tgk paper ning baizura pun beli stroller kat mothercare NY.murah ler tu..