Hye gojes! Today kita nak share recipe aglio olio spaghetti dengan mommies dan kawan2 semua. Kalau ikut dapur kat rumah ni memang selalu sangat masak olio ni sebab senang sangat nak buat, sihat *ye ker*dan kenyang.
Bahan2 asas :
Sebungkus spagetti angel hair
Olive oil
Meat loaf, udang, minced beef, corned beef, mussle.. *mana2 yang sesuai*
Garlic 3 ulas cincang halus
Garam
Parsley flake
Shitake kering
Bahan perisa:
Mana2 yang sesuai
*tumix, cukup rasa, kiub ayam serbuk*
Chilies flake
Mixed herbs, pizza seasoning, paprika
*tak buh takpe, rasa tak efek sangat*
Cara buat
1. Rebus spaghetti dalam air mendidih, masukkan garam siap2 dalam 1 sudu. Dah lembut, ketepikan..
2. Tumis garlic cincang dalam olive oil. Takyah sampai garing sangat nanti pahit.
3. Masuk lauk yang nak. If nak buh meatloaf boley potong memanjang dan masak sket atas api.
4. Masuk spaghetti, masuk perasa pilihan eg. tumix. Sprinkle dengan parsley dan chilies flake dan garlic powder kalau ada.
5. Kalau ada shitake dah rebus boley letak dan tambah herbs pilihan jika nak.
6. Siap!!
Ni la makanan sarapan dan dinner me + hubby. Kalau ada potluck nak cepat memang buat olio je. Walaupun tak cukup bahan, cendawan takde..ku gagah jugak bawak je jamuan hari raya rumah Aty Farid semalam. Dalam fridge ada chicken meatloaf belasah je.heehe..
Tips:
Spaghetti siap rebus basuh ngan air untuk elak melekat.
Dah siap goreng kalau spaghetti kering boley letak olive oil kemudian.
Perencah dah banyak perisa, takyah buh garam dah, so far tumix yang paling sesuai *secret ingredient ni* hehe
3 comments:
menarik nanti nak try..anak2 suka makan spageti
Dah lame xsinggah blog u dear... :D nampak sedapppp..tetiba jadik lapo..hehee.. :)
kak azrine : senang dan sedap. budak2 mesti suka.
renee : buat jangan tak buat!hehe tq singgah :)
Post a Comment