My Anniversary tickers

Followers

Tuesday, July 12, 2011

The Tickle and Pickle of HIV Test

Wah, alhamdulillah.. satu lagi perkara sudah selesai.. bak kata doc, "Jangan risau, awak dah boleh kawen.." hehehe. I sekadar berkongsi pengalaman buat HIV test dengan kawan2, dan serta b2b yang masih belum menjalani ujian ni..

Ok, berikut adalah tentatif untuk ujian saringan HIV hari ini yang bertempat di Klinik Kesihatan Kampung Pandan. temujanji perlu dibuat lebih awal yea, untuk semak kekosongan. sehari awal boley pegi ke klinik atau telefon saje..

Selasa, 12/7/2011
11.00 am  
  • Tiba di klinik kesihatan, masuk klinik semak nama temujanji di kaunter depan.
  • Nurse akan bagi kad besar dan beberapa keping borang maklumat bakal pengantin dan pasangan.
  • Ujian akan dibuat pukul 2.00, so pergi la lengkapkan borang dulu and lunch and prayer, then datang balik.


2.00 pm
  • Klinik bukak balik lepas break lunch, beratur amik nombor untuk HIV test tak payah susah2 sangat sebab paling corot nombor boleh dapat nombor 10 je. dia tak buat ramai2 sehari. hehe takyah tolak2.
  • Bagi borang yang dah dilengkapkan dan mykad, nurse akan kepilkan sekali, then boleh duduk dulu.
  • Nurse panggil name untuk bayar RM1.00 then terus masuk bilik 8.


2.20 pm
  • Lepas semua calon masuk dalam bilik 8, bagi borang dan kad besar kat nurse.
  • Time ni semua dikumpulkan sekali, panggil nama sorang2 dan amik darah!!! waaa (ToT)
  • Lepas orang ke-10 selesai, nurse akan bagi briefing sket2 info pasal beza HIV dan AIDS. *sila fokus*
  • Motif? nak kill time sebab darah kena tunggu atleast 30 minutes, baru boleh dapat keputusan ujian +ve or -ve.


3.10 pm
  • Keluar dari bilik 8, tunggu depan bilik doktor tunggu nak amik surat keputusan.
  • Doktor akan panggil sorang2 personally untuk bagitau result HIV.
  • Please prepare sebab doc buat pop quiz pasal HIV and AIDS.

antara soalan yang ditanya :
  1. simptom HIV?
  2. simptom AIDS?
  3. apa tu ARV?? (soalan yang cik tunang kantoi) hahahaha!!! 


3.40pm
  • Kuar dari bilik doc dengan lega lepas dapat keputusan.
  • Tunggu kat luar sampai nurse panggil ambik surat pengesahan.

Boley balik!!

My personal review??

Service
  • Mudah buat di Klinik Kesihatan Kampung Pandan, sebab orang tak ramai compare ngan tempat lain.
  • Klinik tak besar, dan setingkat je. tak pening kena naik floor lain.
  • Nombor giliran untuk saringan HIV berasingan dengan pesakit lain, so tak risau kena tunggu lama.

Masa amik darah dalam keadaan berdiri, sebab tempat agak kecil. I dah nak pitam sebab takut jarum!!!!! to be honest, I takut jarum dan darah!!!! uwaaa!! just imagine siap nak gi toilet lagi punyer nervous, heartbeat laju giler. plus kita boleh tengok reaction orang sebelum kita amik darah. time name I kena panggil rasa macam nak pitam pun ada.(+_+). hahahaha! giler btul. 

Tahap kesakitan
  • Sakit tu rasa cam tercucuk pin kat jari, pedih gak!! 
  • Dan akan disusuli rasa berdenyut2 dalam masa 10 minit, trauma mak! hehehe. 
  • Then after that dah ok. =D 
  • I cerita sakit macam extreme, kerana ini adalah review dari orang fobia jarum. hehehe!

8 comments:

maisara my said...

lwak...aku buat kat klinik kesihatan tmn cempaka relaks jer...takde plak soal jawab...hehehe...uii makcik....br amik skit gtu ko da nerbes...pg td aku br amik "10ml" darah utk check-up pregnancy....lg besa kot jarum nye!!!!!

e k i n ♥ y u s r i said...

ms ekin wat kat kg.pandan,ade soal jwb jugak...

nerves mcm nak g interview...
huhuhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

dah change link tau...
huhuhu

LisaLisut said...

hahahahah.i pun takut jarummmm tp i tak tkt darah,serius i pye tangan lebam biru hijau lepas 2 3 hari.tapi tak sakit.cuma mcm bengkak.hish.kang dh pregnant kene cucuk lg.sbr je.lain tempat lain prosedur eh.i takde pulak dpt kad besar ke apa.haha just isi 1 borg je.

cikFM said...

ish i pun takut jarum.. seram mak dengar...

hidayah hiddensity said...

mai : ni sumer gara2 demam denggi.. fobia jarum dah..
ekin : dapat soalan ape?? kena soal nagn doc kan?
lisa : boley plak cam interview kat situ..adeh, tapi hujung jari tu kebas la beberapa jam.huhu..
cikfm :jangan terpedaya.. anda mungkin lebih berani.wehehehe!

wanny :: said...

macam tu eh nk wat hiv test..siap ade ade soal jawab? waaah....mcm exam lak....hahahaahah

http://nourizuanny.blogspot.com/

hidayah hiddensity said...

wanny : depends on tempat kot.. macam2 la..